fbpx
Skip to main content
Dete obolelo od raka

ODBILI SINU DA DAJU HEMIOTERAPIJU! On nakon toga umro, a sud pokrenuo optužnicu protiv roditelja!

Foto: Profimedia/ilustracija
Tužilaštvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv majke (38) i oca (41) zbog sumnje da su odbijanjem lečenja devetogodišnjeg sina počinili kazneno delo povrede detetovih prava, zbog čega je dete umrlo.

Tužilaštvo je utvrdilo da su roditelji devetogodišnjaka, nakon što su lekari riječkoj bolnici dijagnostikovali da je dete najvjerojatnije obolelo od limfatične neoplazme ne-Hodgkinova limfoma, uprkos pokušajima lekara da ih upoznaju s prirodom bolesti i štetnim posledicama odbijanja lečenja od početka avgusta 2015., odbili dalje terapije i lečenje deteta. Na lični zahtev oni su sina izveli iz bolnice.

Bolest je zbog toga je uznapredovala i proširila se po svim vitalnim organima zbog čega je dečak preminuo 5. septembra 2015. Dečakovi roditelji koji su rastavljeni u Klinici za pedijatriju riječkoga KBC-a rečeno je da njihov sin boluje od ne-Hodgkinovog limfoma. Roditelji su odbili da ostave dete na bolničkom lečenju kao i mogućnost hemoterapije. Dečakov otac rekao je da umesto hemIoterapije, žele da se dete leči alternativnim metodama jer hemIoterapija, kako je tvrdio, ne leči, nego ubija.

Otac je naveo da je dete želeo da leči biljnim kapima i tinkturama te antibiotskim kapima na bazi biljaka uz detoksikaciju tela prirodnim sokovima. Na Opštinskome sudu u Rijeci 13. avgusta pokrenut je postupak za oduzimanje prava roditeljima da žive s detetom i odgajaju ga, uz predlog da ga se hitno privremeno smesti u Dečji dom u Lovranu, a ujedno je protiv njih podnesena kaznena prijava.

Sutradan je Opšinskom sudu u Rijeci poslan je predlog za lišavanje prava na roditeljsko staranje. Roditeljima je naloženo da u roku od 15 dana dostave dokaze da su detetu omogućili dalje bolničko lečenje s obzirom na to da su podneli dokaz su za 1. septembar zakazali pregled u Klinici za tumore u Avianu, u Italiji.

Međutim lekar iz Aviana obavestio je Dečiju bolnicu u Rijeci da je otac doveo dete na pregled i ponovno odbio mogućnost bolničkog lečenja i odveo ga u Hrvatsku. Centar za socijalnu zaštitu zatražio je da se  dete odmah oduzme roditeljima.

Službenici Centra nisu na adresi stanovanja zatekli nikoga, jer su roditelji s bolesnim detetom, kako je kasnije utvrđeno, otišli u vikendicu kod prijatelja u Gorski kotar.

Dečaku se 5. sreptembra zdravstveno stanje pogoršalo pa su roditelji zvali Hitnu pomoć, koja ga je odvezla u riječku Dečiju bolnicu, gde je ubrzo nakon dolaska umro.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
9 Beograd