Skip to main content
Srednjoškolci

Odlomci umesto lektire

BEOGRAD - Najavljeno smanjenje fonda časova maternjeg jezika pogubno je po buduće generacije. Sa dva časa srpskog jezika nedeljno nemoguće je obraditi kapitalna dela.

O romanima "Seobe", " Derviš i Smrt" i " Na Drini ćuprija" đaci u oglednim odeljenjima medicinskih škola uče samo dva časa. Dela Đure Jakšića, Jovana Dučića, Milana Rakića, Radoja Domanovića ili Laze Lazarevića obrađuju samo jedan čas tokom četiri godine školovanja.

Umesto lektira, čitaju se odlomci iz " Čitanke". Ako se nešto hitno ne preduzme, od septembra će učenici svih, ne samo eksperimentalnih odeljenja medicinskih škola u Srbiji ostati uskraćeni za osnovna znanja iz književnosti i srpskog jezika.

Školama je od Ministarsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stigao dopis o "prevođenju" ogleda u sistem, što znači da se nedeljni fond časova srpskog jezika i književnosti smanjuje sa tri na dva.

Predstavnicima Društva za srpski jezik i književnost i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović obećao je da će do kraja nedelje biti održan još jedan sastanak na kome će da počne rešavanje ovog problema.

U Ministarstvu prosvete juče je rečeno da će sastanak biti uskoro održan, ali se još ne zna tačno vreme.

"Ovi ogledi uvedeni su pre više od deset godina i na kraju svakog polugodišta pisali smo primedbe da je dva časa srpskog nedeljno nedovoljno. Nikada nam niko nije odgovorio", zabrinuti su profesori Medicinske škole "7.april" u Novom Sadu.

(Novosti)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd