Skip to main content
OEBS

OEBS: Saseći ekstremizam u korenu

Foto: Profimedia
BAKU - Rastuća plima ekstremizma, radikalizma i ksenofobije i pretnja koju predstavljaju za područje koje obuhvata Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, bila je tema debate na 23. godišnjoj Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Bakuu.
Oko 300 parlamentaraca iz više od 50 članica OEBS-a, učestvovalo je u razgovoru o najboljim načinima borbe protiv netolerancije, a mnogi od njih naglasili su potrebu da se ne reaguje samo na izražene simptome, već da problem treba saseći u korenu, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Otvarajući debatu, predsednik OEBS-a Ranko Krivokapić, pozvao je političare da razmotre kakve bi posledice njihovi predlozi mogli da imaju na podsticanje ili suzbijanje ekstremizma, radikalizma i ksenofobije.

"Narod neće slediti radikalne vođe, ako su uvereni da još ima onih kojima je stalo do njih i ako se sprovede politika koja ih neće ostaviti u očajanju", istakao je Krivokapić.

Emin Onen, potpredsednik PS OEBS-a i šef turske delegacije, podsetio je na nekoliko rezolucija koje su zemlje učesnice usvojile poslednjih godina, a koje najavljuju borbu protiv radikalizma i ksenofobije ili podržavaju edukaciju u suočavanju s ovim problemom, dodaje se u saopštenju.

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd