fbpx
Skip to main content
Panorama Beča

Oficiri austrijske vojske radili za Udbu

Foto: Profimedia
BEČ - Lista saradnika nekadašnje jugoslovenske obaveštajne službe Udba, koja se nedavno pojavila u slovenačkim medijima, pokazuje da nije samo nosilac liste Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) za izbore za Evropski parlament i poznati austrijski novinar Ojgen Frojnd bio saradnik, već i oficiri austrijske vojske.

U dosijeu, koji je iz državnih arhiva u Ljubljani i Beogradu iskopao slovenački istoričar Roman Leljak, nalaze se i imena ranijih članova Generalštaba austrijske vojske.

Frojnd, koji je 1978. godine bio u informativnoj službi tadašnjeg šefa austrijske diplomatije Vilibalda Para, vodi se kao "neformalni saradnik", a prema klasifikaciji je dobijao novac za svoje usluge.

"Ne mogu da verujem u to", kazao je nekadašnji ministar Par upitajući ujedno "koje je informacije mogao Frojnd uopšte da prosleđuje".

Slobodarska partija Austrije (FPO) povodom optužbi na račun Frojnda, ali posebno i protiv oficira vojske, zahteva uspostavljanje komisije istoričara koja bi rasvetlila ovaj slučaj. Nosilac liste FPO na izborima za Evropski parlament Harald Vilimski ukazao je da je Udba tokom 70-tih počinila teške zločine na teritoriji Austrije, te da je neophodno da se uspostavi komisija istoričara, koja bi rasvetlila ovu noviju istoriju.

Na drugoj strani Frojnd odbacuje sve optužbe i tvrdi da je, usled predizborne kampanje, neko iz Austrije inostranstvu prosledio ove "laži". "To su dela protivničkih snaga", naglasio je on dodajući da nije imao nikakav kontakt sa obaveštajnom službom.

Prema broju koji je Frojnd imao u dosijeu Udbe 14.002, prema Leljaku, Frojnd je bio "redovan izvor". On je objasnio da su osobe od broja 14.000 do 14.999 bili redovni izvori, rezervni saradnici ili informatori Udbe.

"Praktično to bi moglo značiti da je agent Udbe ili neko ko se nalazio na listi plaćenika Udbe, redovno sastajao sa Frojndom i dobijao vredne informacije", objasnio je politikolog Marko Lovec. Udba je gonila neprijatelje Jugoslavije i ubijala je u inostarnstvu protivnike režima, podsetio je on.

Moguće je da je Frojnd bio samo osoba sa kojom je razgovarano, koji je tako unet u registar. Mnogi ljudi nisu znali da ih koristi Udba. Međutim mogli su to posumnjati, jer je razgovor sa diplomatama mogao uvek biti sastanak sa obaveštajcem, ukazao je Leljak.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd