Skip to main content
Skakanje

Ojačajte kosti skakanjem

Studija objavljena u časopisu “American Journal of Health Promotion” izveštava da skakanje po 10 puta, dva puta u toku dana, ojačava strukturu kostiju, efikasnije od džogiranja ili trčanja.

U istraživanju, koje je trajalo četiri meseca, učestvovalo je  šezdeset žena, starosti između 25 i 50 godina, tokom kojih su svakog dana dvaput praktikovale po 10 skokova, sa kratkim pauzama od oko 30 sekundi između svakog skoka. Pokazalo se da se gustina  kostiju njihovih kukova povećala za 5%. Kontrolna grupa je u toku istog perioda izgubila 1.3% gustine kostiju.

Gustina kostiju se najbrže povećava tokom adolescencije, a proces se usporava starenjem. Vrhunac koštane mase se dostiže oko 25 godina i potom opada. Za pet do sedam godina, nakon ulaska u menopauzu, žene mogu izgubiti čak 20% gustine kostiju, a sa godinama sve se manje posvećujemo jakim aktivnostima koje ojačavaju strukturu kostiju. Ova studija nudi način da održimo jačinu kostiju tokom života.

Skok

Ova vrsta vežbanja bi trebalo da se primenjuje svakodnevno kako bi dobili rezultate. Važno je napomenuti da žene koje boluju osteoporoze nisu bile uključene u istraživanje, jer u tom slučaju ova vrsta vežbe nije preporučljiva, prema rečima vodećeg istraživača L. Takera.

Trčanje i džogiranje imaju manje uticaja na ojačanje kostiju, jer ih istovremeno više opterećuju, kako kaže Taker. Čak iako ste tokom života bili manje aktivni, ne znači da primenom ove metode ne možete povratiti jačinu kostiju. Možete skakati po 10 puta, dvaput dnevno, čak i ako uz rutinu dnevnog džogiranja.

(izvor: prevention.com)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
16 Beograd