Skip to main content
 • Read more Banka Vesti

  SAVET STRUČNJAKA: Evo kada je vreme da počnete sa štednjom

 • Read more Novica Veličković Košarka

  KAPITEN CRNO-BELIH IZNET SA PARKETA: Poznat stepen POVREDE Novice Veličkovića (FOTO)

 • Read more orangutan Svet

  RUS U KOFERU SAKRIO DROGIRANOG MAJMUNA: Nije bio jedina životinja koju je švercovao, a tvrdio je da mu je to kućni ljubimac (FOTO)

 • Read more Beograd, Pobednik Beograd

  SIMBOL BEOGRADA IDE NA POPRAVKU: Ovako će skinuti "Pobednika" i odneti ga na restauraciju

 • Read more Jelena Karleuša, Divna Karleuša VIP

  DIVNINA SMRT JE ZAPISANA: Astrolog otkrio ŠTA ĆE BITI sa Karleušom - Jelena bi trebalo da se zabrine

 • Read more aleksandra subotić Zadruga

  SAZNALI DA ALEKS ULAZI! David VAN SEBE, a Ana... Produkciji PROMAKLO i odali sve?! Haos pre uključenja UŽIVO

 • Read more Doktor Zdravlje

  OBRATITE PAŽNJU! OVI simptomi ukazuju na OZBILJAN POREMEĆAJ u vašem ORGANIZMU

Skakanje

Ojačajte kosti skakanjem

Studija objavljena u časopisu “American Journal of Health Promotion” izveštava da skakanje po 10 puta, dva puta u toku dana, ojačava strukturu kostiju, efikasnije od džogiranja ili trčanja.

U istraživanju, koje je trajalo četiri meseca, učestvovalo je  šezdeset žena, starosti između 25 i 50 godina, tokom kojih su svakog dana dvaput praktikovale po 10 skokova, sa kratkim pauzama od oko 30 sekundi između svakog skoka. Pokazalo se da se gustina  kostiju njihovih kukova povećala za 5%. Kontrolna grupa je u toku istog perioda izgubila 1.3% gustine kostiju.

Gustina kostiju se najbrže povećava tokom adolescencije, a proces se usporava starenjem. Vrhunac koštane mase se dostiže oko 25 godina i potom opada. Za pet do sedam godina, nakon ulaska u menopauzu, žene mogu izgubiti čak 20% gustine kostiju, a sa godinama sve se manje posvećujemo jakim aktivnostima koje ojačavaju strukturu kostiju. Ova studija nudi način da održimo jačinu kostiju tokom života.

Skok

Ova vrsta vežbanja bi trebalo da se primenjuje svakodnevno kako bi dobili rezultate. Važno je napomenuti da žene koje boluju osteoporoze nisu bile uključene u istraživanje, jer u tom slučaju ova vrsta vežbe nije preporučljiva, prema rečima vodećeg istraživača L. Takera.

Trčanje i džogiranje imaju manje uticaja na ojačanje kostiju, jer ih istovremeno više opterećuju, kako kaže Taker. Čak iako ste tokom života bili manje aktivni, ne znači da primenom ove metode ne možete povratiti jačinu kostiju. Možete skakati po 10 puta, dvaput dnevno, čak i ako uz rutinu dnevnog džogiranja.

(izvor: prevention.com)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd