fbpx
Skip to main content
Beograd

Omaž glumcu Branku Pleši u Parobrodu

BEOGRAD - Omaž edicija, koju su početkom godine pokrenuli Ustanova kulture Parobrod i emisija Trezor RTS-a, nastavlja se 16. aprila u Parobrodu programom posvećenim slavnom glumcu Branku Pleši.

Redakcija za istoriografiju RTS-a i Parobrod zajedno su na zadatku kulturološke misije reafirmacije donekle zaboravljenog nacionalnog blaga, televizijskih drama iz 70-ih godina i ponovne afirmacije glumaca koji su ih tumačili, kroz svojevrsni virtuelni hol slavnih u Parobrod bioskopu, ističe se u najavi.

Edicija je počela sa Slobodanom Cicom Perovićem. Zatim je upriličen program u čast Ðuzi Stoiljkoviću i Ðorđu Jelisiću.

Branko Pleša rođen je 1921. u Kiseljaku (BiH), a umro 2001. godine u Beogradu. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta i profesor na Akademiji u Novom Sadu.

Možda ponajpre zarad svoje "Pol Njumenovske" staloženosti i fizičke lepote, u filmografiji velike države, bivše Jugoslavije, nosio je role pozitivnih negativaca. Igrao je u prvom domaćem filmu "Slavica", kao i u nizu televizijskih filmova i drama (Paljenje Rajhstaga, Bomba u 10 i 10, Pre istine, Bomardovanje Nju Hejvna, Bez trećeg).

Dobio je nagradu "Dobričin prsten" za životno delo.

U omaž programu biće prikazana te-ve drama iz 1970. godine "Slučaj Openhajmer" u režiji Arsenija Jovanovića, koji će, kako se očekuje, prisustvovati projekciji.

Pleša je tu igrao uz plejadu glumaca od kojih je danas živ još samo Jelisić, a jednu od uloga tumači Vladimir Popović kojem će biti posvećen ovaj program u maju.

Drama govori o Robertu Openhajmeru, izumitelju atomske bombe u Drugom svetskom ratu, kasnije zbog protivljenja izradi hidrogenskih bombi progonjenog u Makartijevom lovu na veštice komunizma u SAD.

Ona je i dokument o širini nekadašnje produkcije naše televizije, koja je imala kapacitet da se kroz sudski podžanr bavi aktuelnim događajima iz istorije 20. veka.

Ovim programom organizatori žele da publici od 20 do 40 godina, onoj koja u ovom trenutku prednjači po uporednom praćenju aktuelnih svetskih serijskih dostignuća, poput "True Detective", priušte jednako dobar dramski sadržaj iz naše bolje prošlosti.

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd