fbpx
Skip to main content
Gas

ONI SU SPREMNI ZA TURSKI TOK: Njihov deo košta 2 milijarde evra!

Foto: Profimedia
Cena grčkog dela gasovoda Turski tok biće dve milijarde dolara, izjavio je grčki ministar energetike, Panajotis Lafazanis.

On je, u intervjuu televiziji Rosija24, istakao da među grčkim kompanijama postoji veliko interesovanje za izgradnju i korišćenje tog gasovoda.

"Sada već znamo da će se tim poslovima baviti grčka državna kompanija. Šta više, pitanje finansiranja je već rešeno. Procenjujem taj infrastrukturni projekat na oko dve milijarde dolara", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, realizacija projekta omogućiće otvaranje oko 20.000 novih radnih mesta u Grčkoj, što će uticati, ne samo na ekonomski razvoj zemlje, nego i celog regiona, preneo je Tas.

"To je veoma važan trenutak za grčku ekonomiju koja prolazi kroz težak period. Grčki narod od će svega toga imati koristi", uveren je Lafazanis.

U ministarstvu je rečeno da Grčka očekuje da potpiše memorandum o Turskom toku na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (PMEF), koji će se održati od 18. do 20. juna.

Gasovod
Foto: Profimedia/ilustracija

"Što se tiče ekonomskog foruma potrudićemo se da baš na njemu potpišemo sporazum, takozvani memorandum o političkoj podršci tom gasovodu izmedju Grčke i Rusije" dodao je Lafazanis.

Pregovori su do sada bili neuspešni, uprkos nizu poseta delegacija i tvrdnjama o skorom sklapanju sporazuma već sredinom aprila. U petak je ruska firma Gasprom, posle sastanka svog šefa Alekseja Milera i ministra Lafazanisa, objavila da je "spremna da istraži mogućnosti u vezi s njenim učešćem u izgradnji gasovoda" u Grčkoj.

To je prvi put da ta ruska polu-javna grupa pominje mogućnost direktnog učešća u tom projektu pred kojim je mnogo neizvesnosti. Rusija tek treba da potpiše konačni sporazum s Turskom o prvoj deonici gasovoda ka teritoriji Turske, nadajući se da će gasovod početi da radi krajem 2016. godine.

Po ruskoj štampi, nekoliko evropskih zemalja kroz koje bi gasovod mogao da se produži posle Grčke, izgleda uzdržano, strahujući od neprijateljstva Evropske unije koje je već dovelo do naglog odustajanja od projekta ruskog gasovoda "Južni tok" ka Zapadnoj Evropi, za koji je zamena "Turski tok".

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
15 Beograd