Skip to main content
Naučnik radi na istraživanju

Opala smrtnost od komplikacija dijabetesa

NJUJORK - Stopa smrtnosti dijabetičara od moždanog i srčanog udara opala je za više od 60 odsto u poslednjih 20 godina, saopštili su američki naučnici u najnovijoj studiji.

Istraživanje je pokazalo da su se u istom periodu smanjile i komplikacije vezane za tu bolest, a to su prvenstveno amputacije ekstremiteta i poremećeni rad bubrega.

Ocenjuje se da je za drastičan pad zaslužno rano otkrivanje dijabetesa, kao i bolji pristup terapiji i lekarskoj pomoći. Takvi bolji rezultati su registrovani iako se broj dijabetičara utrostručio u poslednje dve decenije.

Stopa smrtnosti od srčanog udara smanjila se za 68 odsto, a od moždanog udara za 53 odsto, navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu ''New England
Journal of Medicine''.

Naučnici upozoravaju da smanjenje stope smrtnosti od komplikacije dijabetesa ne znači da su te komplikacije mogu skroz izbeći.

Dijabetes, u narodu poznat kao šećerna bolest, predstavlja poremećaj nivoa glukoze u krvi do kojeg dolazi kada žlezda pankreas potpuno ili delimično prestane da luči hormon insulin.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd