fbpx
Skip to main content
Žena koristi kozmetiku

Opasni sastojci koji se stavljaju u kozmetičke preparate

Mnoge kozmetičke kompanije žele da zarade na svojim preparatima. Jurnjava za profitom često postaje jako surova, čak i u toj meri da se u proizvode stavljaju jeftiniji sastojci.

Dejstvo ovih sastojaka sigurno nije trenutno, ali na duže staze ipak treba da razmišljate pametno i da izbegavate proizvode koji sadrže ono što za vašu kožu – nije dobro!

Paraben – Koriste se kao konzervansi u kozmetici kako bi sprečili razvoj bakterija. Kontraverzni su jer se povezuju sa rakom dojke, ali i zbog toga jer su pokazali slabu sposobnost da oponašaju hormon estrogen, koji igra važnu ulogu u nastanku raka dojke. Parabeni doprinose starenju kože, i oštećuju DNK.

Ftalati – Koriste se kao otapala u kozmetici kako bi drugim sastojcima pomogli da se bolje rastvore i tako kreirali bolji proizvod. Poznati su po tome što uzrokuju reproduktivne i razvojne toksičnosti, što može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema poput tumora.

Triklosan – Koristi se kao antibakterijsko sredstvo, ali se veruje da je triklosan povezan sa ometanjem funkcije hormona, pa može da poveća učestalost alergija. Triklosan može da doprinese i otpornosti na antibiotike.

Propilen glikol, poznat i kao antifriz – Koristi se kao deterdžent, otapalo, ovlaživač, sredstvo za stvaranje pene. Stalno izlaganje ovom sastojku može da uzrokuje nagomilavanje u organizmu i da dovede do iritracije kože, mučnine, glavobolja.

Mineralna ulja (petrolej) – Hidrirajući sastojak koji se u kozmetici koristi i kao deo formulacije za parfeme. Nastaje kao nusproizvod destilacije benzina iz sirove nafte. Budući da ga ima u izobilju, ovaj sastojak je skuplji za odlaganje nego za kupovinu. Povezuje se sa začepljenjem pora i smanjenjem funkcije pluća što može uzrokovati i upalu pluća.
 

SD lepota

SD vesti

SD astro

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd