fbpx
Skip to main content
čišćenje ušiju

Opasnosti štapića za uši

Foto: Profimedia
Umesto čačkanja ušne školjke pomoću štapića, otorinolaringolozi savetuju “navodnjavanje” ušiju.

Štapići od vate se mogu iskoristiti za raznorazne sitnice. Njima možemo očistiti teško dostupna mesta u domu, naneti šmnku na lice bez razmazivanja,... Međutim, korišćenje štapića za čišćenje ušiju "na tapetu" je velikih diskusija.

Stručnjaci navode da je vosak u ušima zapravo evolucijski način prilagođavanja i zaštite ušnog kanala. On štiti bubnu opnu od prodora prljavštine, bakterija i oštećenja, što se ponekad i dovodi u pitanje da li je dobro čistiti uši.

bol u ušima
Foto: Profimedia

UŠI SE ČISTE SAME

Žvakanje, pričanje i druge aktivnosti pomeranja ušne unutrašnjosti dovode do izvlačenja voska iz unutrašnjosti uha na njegovu površinu. Prilikom čišćenja ušiju, uz pomoć štapića mi zapravo vosak potiskujemo u dubinu uha, iz kojeg ga telo ne može samo izvući. Štapićima izvučemo samo malu količinu voska.

BOLEST SUVIH UŠIJU

Neoprezno guranje štapića dovodi do oštećenja ovog organa, praćenog jakim bolovima, a preterano korišćenje vodi i do bolesti suvih ušiju, što se manifestuje kroz svrab i iritaciju kože. 

Umesto čačkanja ušne školjke pomoću štapića, otorinolaringolozi savetuju "navodnjavanje" ušiju. Pomešajte nekoliko kapi običnog soka, medicinskog alkohola/rastvora ili obične vode, pa time natapkajte uši. To je jedini način, a da ne oštetite zdravlje, piše portal zadovoljna.hr.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd