Skip to main content
Opel fabrika

Opel se povlači iz Kine

Foto: Profimedia
Kinesko tržište lagano postaje sve interesantnije za auto-kompanije zbog porasta kupovne moći kineske srednje klase. No izgleda da kineski kupci imaju veoma specifičan ukus što je na svojoj koži najbolje osetio Opel.

Upravni odbor General Motors, koji je vlasnik Opela, je doneo odluku o prestanku prodaje ovog brenda u Kini. Ovo nije neko veliko iznenađenje za poznavaoce industrije, jer je Opel za celu 2013. godinu uspeo da proda samo 4.365 vozila, dok je je Buick, za taj isti vremenski period, prodao preko 80.000 automobila.

Opel CEO Karl-Thomas Neumann je u pisanoj izjavio rekao da je to prava odluka jer bi pokušaj pozicioniranja Opelovog brenda i stvaranje prodajne mreže koštalo nekoliko stotina miliona evra, bez sigurnih izgleda na uspeh. Po njegovima rečima, ta sredstva će mnogo bolje biti utrošena kroz ulaganju u dizajn novog modela koji bi trebalo da počne da se proizvodi u Opelovoj matičnoj fabrici u Rüsselsheim. GM planira da ovaj model ponudi američkim kupcima ali pod Buick-ovim brendom.

Za razliku od Opela, ostali nemački proizvođači kola kao što su Audi, Volkswagen, Merceds-Benz i BMW su postigli neverovatan uspeh na kineskom tržištu.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd