fbpx
Skip to main content
Trudnoća

Oporavak nakon carskog reza - odgovori na najčešća pitanja

Foto: Profimedia
Budite pripremljene na ono šta vas čeka nakon operacije...

Ovo su najčešća pitanja i odgovori sa kojima se susreću žene koje su imale carksi rez:

Kako ću se osećati kada se probudim iz anestezije?

Ukoliko budete operisani u opštoj anesteziji, neposredno nakon carskog reza može biti mučnine, možda i povraćanja, osećaćete se zbunjeno, što je sve posledica anestezije. Posle operacije dobićete lekove za umanjenje bolova, pa ćete moći da se odmorite. Kratko vreme nakon porođaja doneće vam bebu da je vidite. Sestre će vam objasniti kako se doji u ležećem položaju.

Kada uminu bolovi nakon operacije, već možete polako razgibavati prste i skočne zglobove na nogama, a sutradan već počinjete da ustajete, tako da polako preuzimate brigu o vašoj bebi.

Da li ću imati vaginalni iscedak?

Žene porođene carskim rezom takođe imaju vaginalni iscedak ili lohije nakon porođaja, mada su one nešto intenzivnije krvave nego kod porođaja vaginalnim putem.

Kako se završava porođaj carskim rezom u spinalnoj anesteziji?

Kod žena porođenih carskim rezom u spinalnoj anesteziji, anesteziolog na kraju operacije daje lek za umanjenje bolova, te ste od bola obezbeđeni u prvih 12 sati. Nakon toga oporavak je isti kao kod opšte anestezije.

Trudnoća

Kada treba da se javim na pregled?

Sedam do deset dana nakon operacije potrebno je da se javite na pregled da bi vam izvadili konce, a redovna kontrola je mesec dana nakon operacije.

Da li smem da se krećem po kući kada stignem iz porodilišta?

Kada stignete kući nakon porođaja carskim rezom, već je prošao prvi kritični period u bolnici. Ako se dobro osećate i mislite da ste u stanju, slobodno se krećite po kući, ali nemojte podizati veći teret. Bilo bi dobro da imate pomoć u kući: da vam se beba doda radi dojenja i da je neko preuzme radi prepovijanja. Slobodno idite u toalet i normalno se tuširajte.

Kada mogu da se okupam u kadi?

Ako ste se porodili carskim rezom, potrebno je sačekati bar desetak dana do kupanja u kadi. Za to vreme će rana na trbuhu dovoljno zarasti da to možete sebi priuštiti, mada se i onda nemojte preterano zadržavati u kupki.

(lepotaizdravlje.rs)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
21 Beograd