Skip to main content
Pokret Naši

Osuda poziva na nasilje

Nacionalni komitet za borbu protiv govora mržnje osudio je danas zloupotrebu interneta za širenje poruka mržnje i pozive na nasilje i ukazao da se mora reagovati na dnevnom nivou kako bi se građani osećali bezbedno i u virtuelnom i u realnom svetu.

Komitet, koji je osnovalo Ministarstvo za omladinu i sport, povodom "spiska najvećih srbomrzaca i izdajnika koji je objavio SNP Naši", poziva na zajedničku borbu protiv govora mržnje, zarad stvaranja otvorenijeg i demokratičnijeg društva.

"Ne smemo čekati osudu zajednice, jer se slučaj tiče osoba poznatih javnosti, već reagovati na dnevnom nivou i preduzimati sve napore da se svi građani Srbije osećaju bezbedno u virtuelnom i realnom svetu", navodi se u saopštenju.

Komitet ukazuje da se mora delovati preventivno, da se moraju ponuditi alternative govoru mržnje, kao i da je neophodna konstantna i zajednička borbe protiv diskriminacije, nasilja i netolerancije.

"Na nama je da se udružimo i pokažemo da je Srbija u kojoj želimo da živimo otvorena za sve", navodi se u saopštenju, i dodaje da je snaga on-lajn zajednica takva da svaka osoba koja širi mržnju, već sutra i sama može postati žrtva.

Komitet navodi da borba protiv govora mržnje ne sme da se svede isključivo na medijske osude, već da se mora menjati svest ljudi i kontinuirano raditi na građenju otvorenijeg društva.

Pokret "Naši" juče je objavio spisak nepodobnih i "srbomrzaca", na kojem su se nasle mnoge poznate javne ličnosti poput Mirjane Karanović, Gorana Markovića, Svetislava Basare, Verana Matića, Nataše Kandić, Biljane Srbljanović, Gorčina Stojanovića, Latinke Perović, Borke Pavićević, Branka Raduna, Vladimira Arsenijevića, Ivana Vejvode, Srđe Popovića..

Istovremeno, portparol u MUP-u Radomir Počuča je putem svog Fejsbuk profila pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i pretuku "Žene u crnom" koje su na Trgu Republike u Beogradu ranije obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.
 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd