fbpx
Skip to main content
Donbas arena

Otcepljenje Donbasa - ekonomska katastrofa za Ukrajinu!

Foto: Profimedia
Ukoliko se industrijski vrlo razvijena oblast Donbasa otcepi od Ukrajine, nekada najrazvijenija republika bivšeg Sovjetskog saveza, prema mišljenju stručnjaka, suočiće se sa velikim ekonomskim problemima, piše moskovski list "Svobodnaja presa".

List postavlja pitanje "šta će ostati od Ukrajine" ako se uz Donbas otcepi i Lugansk. To bi zemlju lišilo više od 15 odsto sadašnjeg ekonomskog potencijala.

U Donbasu se, inače, nalaze vodeća ukrajinska preduzeća za vađenje najkvalitetnijih vrsta uglja, kao i velike kompanije hemijskog kompleksa i metalurgije, ali i vrlo značajana postrojenja za izradu raznih vrsta naoružanja, komponenti za kosmičke rakete, brodogradnju.

Ruski ekonomista i politikolog Nikita Maslenikov uveren je da će se Ukrajina, u slučaju otcepljenja Donbasa i Luganska, suočiti "sa pravom ekonomskom katastrofom".

Cepanje zemlje i odlazak iz njenog sastava najrazvijenijih delova dovodi u pitanje sposobnost vlasti u Kijevu da uredno servisiraju tekuće i buduće zajmove. Samo u ovoj godini Ukrajina bi trebalo da stranim poveriocima isplati više od sedam milijardi dolara prispelih obaveza.  

Direktor Centra za politikološka istraživanja Finansijskog univerziteta pri vladi Ruske Federacije, Pavel Salin, podseća da se Ukrajina u sovjetsko vreme delila, kad je reč o ekonomiji, na tri teritorije - jugoistok sa osam industrijskih oblasti poznatnih i pod starim imenom Novorusija, zatim centralnu oblast u kojoj se nalaze najbolja žitorodna polja zemlje, kao i zapadni region u kome je privredne aktivnosti oduvek bila najslabija.
Salin kaže da ukoliko se Donbas i Lugansk otcepe, to će biti samo početak procesa koji bi lako mogao da zahvati još šest "samodostatnih regiona" Novorusije, a to su, pored već pomenute Harkovske oblasti, i industrijski razvijene oblasti sa centrima u Odesi, Zaporožju, Dnjepropetrovsku, Nikolajvsku i Hersonu.
Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd