fbpx
Skip to main content
manastir Žiča

OTKRIĆE KOD KRALJEVA: Freska Nikolaja Romanova ugledala svetlost dana

Foto: Youtube Printscreen/Dragan Trifunovic Helivideo
KRALJEVO - U manastiru Žiča prvi put je predstavljen portret cara Nikolaja Romanova, koji je decenijama bio skrivan od očiju javnosti.

U manastiru Žiča kod Kraljeva, u crkvi Svetog Save, nekoliko fresaka je decenijama bilo skrivano od javnosti. Inače, crkva nikad nije bila otvorena za javnost, jer je posle Drugog svetskog rata u njoj tajno čuvan portret cara Nikolaja Romanova, koji je sada prvi put otkriven.

- Monahinje su veštom dosetkom prekrile taj portret papirom i prefarbale ga u plavu boju, tako da je on do pre tri godine bio sačuvan od pogleda posetilaca - rekao je restaurator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, Dušan Jovanović, prenosi Blic.

Crkva je sagrađena 1935. godine po nalogu vladike Nikolaja Velimirovića. Živopis je oslikao ruski baron Nikola Majendorf, dok je ikonostas delo autora ruskog porekla, Ivana Meljnikova.

Ministarstvo kulture je obezbedilo sredstva za prvu fazu radova, a osim njih, u toku su i naučno-istraživački radovi koji će otkriti period nastanka crkve, razloge zbog kojih je oslikavana, kao i stil u kom je građena.

Nakon što živopis bude sačuvan od daljeg propadanja, posebna komisija će odlučiti na koji način će biti urađena rekonstrukcija nedostajućih delova. Procenjuje se da će živopis zablistati u punom sjaju za tri godine, kada će biti dostupan javnosti, a pogotovo Rusima, koji sve više naseljavaju Kraljevo.

Pročitajte i:

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd