fbpx
Skip to main content
Vakcina

OTKRIĆE: Virus malih boginja ubija rak!

Foto: Profimedia
VAŠINGTON - Tim stručnjaka sa klinike Mejo tvrdi da je uspeo u izlečenju od raka pacijentkinje ubrizgavanjem virusa malih boginja.

"Imamo terapiju koju dajete samo jednom a ishod može da bude dugogodišnja remisija raka", rekao je vođa studije, hematolog Stiven Rasel. "Verujemo da bi ovo mogao da postane lek". Pacijentkinja stara 49 godina borila se sa multiplim mijelomom, rakom koji utiče na koštanu srž. Nekoliko puta je bila ne hemoterapijama i na transplantaciji ćelija ali to nije bilo dovoljno.

Lekari su onda odlučili da joj daju veću dozu virusa malih boginja za koje se zna da su "selektivno toksične" za plazma ćelije mijeloma, piše AFP. Normalna doza vakcije protiv malih boginja sadrži 10.000 infektivnih jedinica virusa. Doza koja je data pacijentkinji imala je 100 milijardi infektivnih jedinica.

Lečenje je trajalo devet meseci. Kada je tumor na čelu ponovo počeo da raste, bila je podvrgnuta lokalnoj radioterapiji. Lokalni mediji navode da je žena sada zdrava i da se lekari nadaju da će idućeg meseca biti potvrđeno i da nema rak.

Druga pacijentkinja koja je učestvovala u ovoj studiji nije bila te sreće. Žena je imala velike tumore po nogama i terapija ih nije smanjila. Lekari su, međutim, uspeli da lociraju putanju kretanja virusa boginja u njenom telu i otkrili su da boginje zaista napadaju oblasti gde tumori rastu.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd