Skip to main content
Nuklearna elektrana

OTKRILI LEK PROTIV RADIJACIJE: Nova medicinska dostignuća!

Foto: Profimedia
Medicina je dostigla neverovatne razmere, sudeći prema novom otkriću naučnika sa Stenforda. Oni su razvili lek koji bi mogao pomoći ljudima izloženim visokom nivou zračenja.

Tim naučnika saopštio je da je razvio novi lek koji potencijalno može da spase život ljudima koji su bili izloženi visokom nivou radijacije, piše časopis "Journal of Translation Medicine".

Znak za radijaciju
Foto: Profimedia

Istraživači sa Univerziteta Stenford testirali su na miševima klasu malih molekularnih lekova, poznatih kao PHD inihibitori, prema portalu nezavisne.com. Miševi su bili izloženi toksičnoj količini radijacije, a lekovi su ih zaštitili od gastrointestinalnog sindroma, koji obično dovodi do smrti u roku od dve nedelje.

Naučnici su iskoristili novo jedinjenje DMOG, koje blokira PHD proteine i već se koristi u lečenju hronične anemičnosti.

Životinje koje su primile dozu DMOG čak 24 časa posle izlaganja radijaciji, ostale su u životu duže nego obično, a dve trećine bile su žive 60 dana posle izlaganja.

Još jedno neverovatno otkriće: VANZEMALJSKI DNK: Naučnici dodali dva slova DNK alfabetu!

Vođa istraživanja Amato Đasija rekao je da je radijacija toliko opasna zato što nepovratno uništava DNK, što dovodi do odumiranja ćelija. Radijacija prvo napada koštanu srž i mozak, ali su najosjetljivije na zračenje ćelije gastrointestinalnog trakta.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd