fbpx
Skip to main content
Sarkofazi

Otkriven egipatski sarkofag star 3300 godina

JERUSALIM - Tim izraelskih arheologa pronašao je u blizini kibuca Sarid, u Izraelskoj dolini, glineni egipatski sarkofag, star 3300 godina, u kojem je sahranjen visoki kananejski zvaničnik, saopštila je danas izraelska uprava za antikvitete.

U sarkofagu, istraživači su otkrili skelet odraslog muškarca, bronzani bodež, zlatni pečat u obliku skarabeja sa imenom faraona Setija Prvog, kao i bronzanu činiju.

Seti Prvi bio je egipatski faraon XIX dinastije koji je vladao od 1294. do 1279. p.n.e. Bio je otac čuvenog faraona Ramzesa Drugog, najmoćnijeg egipatskog vladara, za kog se veruje da je bio "biblijski" faraon koji se suprotstavio Mojsiju prilikom velikog egzodusa Jevreja iz Egipta.

Izraelski arheolozi navode da je kananejski zvaničnik najverovatnije bio u službi egipatskog carstva, koje je u tadašnje Bronzano doba bilo okupatorska sila u regionu.

Prema pisanju francuskog lista Mond, ovo je prvi put u istoriji izraelske arheologije da je pronađen jedan ovakav artefakt.

Prošle godine, arheolozi su na severu Izraela pronašli deo egipatske sfinge. Granitni fragment - prednje šape sfinge, nose natpis ispisan hijeroglifima sa imenom faraona Mikerena, koji je vladao pre 4500 godina i kome je posvećena najmanja od tri čuvene piramide u Gizi.

 

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd