fbpx
Skip to main content
urna

OTPISANI: Čekaju najmilije skoro dve decenije da ih sahrane

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Za poslednjih 17 godina oko 400 preminulih Beograđana nije sahranjeno jer su njihovi najbliži zaboravili na njih, odnosno nisu preuzeli urne s pepelom pokojnika koje još uvek stoje na beogradskom groblju Lešće.

Nakon kremiranja urna se čuva u krematorijumu na Lešću sve dok je neko od srodnika ili naslednika ne preuzme i ne položi u rozarijum ili kolumbarijum, ili ne prospe pepeo u "Vrtu sećanja".

"Na Lešću  postoji oko 400 urni koje nisu preuzete od 1997. godine. Na osnovu Zakona o grobljima i sahranjivanju, nije dozvoljeno da se urne čuvaju u stanu niti da se pepeo iz njih rasipa van groblja, već se kremirani ostaci preminulog sahranjuju na groblju. Gradska odluka o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju propisuje rok od šest meseci do kada je preduzeće dužno da čuva urnu, a porodica obavezna da preuzme radi sahranjivanja. Ako se to ne uradi u datom roku, preduzeće može da izvrši rasipanje pepela na određenom mestu na groblju", kaže za "Kurir" Dragan Baltovski, direktor JKP "Pogrebne usluge".

Iako se neke porodice nisu pojavile ni posle 17 godina, Baltovski kaže da se još nisu odlučili za rasipanje nepreuzetog pepela u "Vrtu sećanja". 

"Ovo je više moralno pitanje za porodice, jer do kraja nisu ispunili svoju ljudsku dužnost prema srodnicima", zaključuje Baltovski, uz nadu da će se Beograđani setiti svojih najbližih i dostojno ih sahraniti. 

Vremenska prognoza
Umerena kiša
5 Beograd