Skip to main content
Đorđe Momirović

Otvorena izložba "Enformel" u Kući kralja Petra (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Ovaj kulturni događaj je privukao mnoge ljubitelje umetnosti 20. veka.

Da interesovanje publike za jedan od pokreta koji su obeležili srpsko slikarstvo druge polovine 20.veka ne jenjava, pokazuje i izložba "Enformel", koja je otvorena večeras u Kući kralja Petra, a koja predstavlja deo privatne kolekcije Đorđa Momirovića, uspešnog privrednika i kolekcionara srpskog slikarstva.

Đorđe Momirović
Foto: Srbija Danas

Izložbu su otvorili Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i autor postavke i Nenad Konstantinović, predstavnik Gradske opštine Savski venac, koja je jedan od organizatora.

Kusovac
Foto: Srbija Danas

Izložbeni prostor na Senjaku bio je mali da primi sve ljubitelje umetnosti koji su želeli da se susretnu sa delima umetnika koji su činili okosnicu "beogradskog enformela", pravca koji je buntovno i radikalno tokom šeste i sedme decenije 20. veka prekinuo veze sa prošlošću i navikama dotadašnje slikarske prakse, ujedno se odvajajući i od geometrijske apstrakcije i sa druge strane, "integralnog" slikarstva koje je zagovarala Mediala.

PRIJATELJICE NOĆI: U Amsterdamu otvorena izložba u čast prostitutki! (FOTO)

Cile Marinković
Foto: Srbija Danas

Poetika destrukcije, apsurda i radikalnog ulaženja u strukturu same slike, istraživanje i osvajanje novog i do tada neviđenog u domaćoj umetnosti, beogradske enformeliste svrstala je u radikalne prakse posleratne umetnosti. Njihova drama raskida sa prošlošću a ujedno vreme i sa savremenicima u to vreme dovodila je do otvorenih napada , konfrontacija, negiranja "umetničkog" u njihovom stvaralaštvu ali i do žustrih odbrana i polemika na kojima su se na neki način stvarali tabori "za" i "protiv".

Jelisaveta Karađorđević
Foto: Srbija Danas

Gledano sa istorijske distance, "Enformel" je jedna od onih tekovina srpske savremene umetnosti posleratnog doba i svakako je mnogo uticala na njen dalji tok. Zbog toga je izuzetno značajna i izložba koja je upravo otvorena u Kući kralja Petra, na kojoj su prikazana dela Branka Protića, Vladislava Šilje Todorovića, Živojina Turinskog, Vere Božičković Popović, Miće Popovića, Ordana Petlevskog, Lazara Vozarevića, Dušana Gavele, Zorana Petrovića, Zorana Pavlovića, Branka Filipovića Fila, kao i Koste Bradića koji je jedno vreme slikao u stilu enformelista.

Izložba mlade umetnice Andree Sunturlić

Oliver Njego
Foto: Srbija Danas

Stoga i ne čudi želja mnogobrojne publike da vidi izložbu "Enformel", iz kolekcije Đorđa Momirovića koji kao uspešan poslovni čovek i osnivač "Mone" decenijama važi i za dobrotvora srpske kulture i mnogih institucija i pojedinaca. Istovremeno, njegova ljubav prema umetnosti očitala se i u motivu da od zaborava sačuva mnoge naše umetnike okupljajući njihova dela u svoju vrlo jedinstvenu kolekciju. "Enformel" je deo te kolekcije i uz stručno vođenje Nikole Kusovca publici u Kući kralja Petra omogućeno je jedno novo čitanje i pogled sa distance od pola veka na ovaj jedinstven umetnički pokret.

Neven Bošković
Foto: Srbija Danas

Izložbi su prisustvovali i operski pevač Oliver Njego, maneken Neven Bošković, slikar Cile Marinković, princeza Jelisaveta Karađorđević i mnogi drugi.

Izložba je otvorena do 18. aprila 2016. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Tina's picture

Tina

Zanimljivo!

1 | 0

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
12 Beograd