fbpx
Skip to main content
Strah, bolest

OVA POLNA BOLEST HARA EVROPOM: Simptomi se ne vide, a UNIŠTAVA organizam!

Foto: Profimedia
Evropska zdravstvena agencija upozorila je da se moraju uložiti veći napori u borbi protiv najčešće polno prenosive bolesti u Evropi.

U Evropi je zabeleženo više od 3,2 miliona slučajeva infekcije hlamidijom između 2005. i 2014., navodi Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sedištem u Stokholmu pozivajući se na podatke prikupljene u 27 zemalja.

Agencija napominje da je broj slučajeva verovatno veći jer deo infekcija prolazi asimptomatski i stoga se ne otkriva na vreme.

Od 396.000 slučajeva dijagnostikovanih u 2014. gotovo dve-trećine pogođenih su u dobi od 15 do 24 godine.

"Hlamidiju se jednostavno otkriva i može se uspešno lečiti antibioticima, a infekcija može nepovratno oštetitireproduktivni sistem žene", kažu stručnjaci.

doktor
Foto: Profimedia/ilustracija

Agencija navode kako je, među polno prenosivim bolestima, jedino u slučaju hlamidije dijagnostikovano više zaraženih žena nego muškaraca. Razlog tome je što se češće testiraju žene nego muškarci zbog većeg rizika komplikacija koje uključuju upale materice i neplodnost.

Predložene mere za sprečavanje hlamidije uključuju zdravstveno i polno vaspitanje kao i promociju korišćenja kondoma i njihovo deljenje te informisanje seksualnih partnera zaraženih osoba.

Agencija smatra da bi se žene mlađe od 25 godina morale testirati na hlamidiju, a to bi smanjilo rizik razvoja upalnih promena u materici.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd