Skip to main content
Auto-put Bar-Boljare

Ovako će izgledati auto-put kroz Crnu Goru kojim ćete ići na more (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
Autoput Bar-Boljare je najvažniji razvojni projekat u istoriji Crne Gore. Konačno je objavljena i video prezentacija celog projekta.

Projekat auto-puta prezentovan je danas u Podgorici, a prezentaciji je prisustvovao i premijer Crne Gore Milo Đukanović.

On je istakao da bez jake infrastrukture, nema ekonomskog razvoja.
"Autoput Bar-Boljare značiće sigurnu vezu severnog, centralnog i južnog dela Crne Gore. Gradnja autoputa nije samo pitanje razvoja, već i pitanje bezbednosti u saobraćaju, što je posebno važno za male populacije i turističke zemlje kao što je Crna Gora. Samo u poslednjih pet godina u Crnoj Gori je poginulo skoro 500 ljudi u saobraćaju, a povređeno više od 11.000. To su podaci koji nikog ne mogu da ostave ravnodušnim, jer ljudski život nema cenu", rekao je Đukanović.

Video prezentacija autoput Bar-Boljare
Foto: Youtube Printscreen

Kineske kompanije CCCC i CRBC su ponudile da prioritetnu deonicu autoputa izgrade za 809,58 miliona evra. Kineska Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona evra za gradnju deonice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona evra, obezbediće Crna Gora.

Na svečanoj prezentaciji projekta, koju je organizovala kineska kompanija CCCC prisustvovao je najviši državni vrh Crne Gore. Osim premijera Đukanovića, prezentaciji su prisustvovali i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, ministri u Vladi Crne Gore, ambasador NR Kine u Crnoj Gori Cui Dživei, predsednik kompanije CCCC Čen Fenćijan i predsedavajući kompanije CRBC Ven Gang.

Ukupna dužina puta od Bara do Boljara je 169 kilometara, a prioritetna i najteža deonica na kojoj će se najprijeraditi je Smokovac - Mateševo, dužine 41 kilometar, od čega će 17 kilometara biti tuneli, tri kilometra mostovi i dva kilometra vijadukti.

Očekuje se da pripremni radovi počnu vrlo brzo, dok bi početak izgradnje prioritetne deonice počeo na proleće 2015. godine. Planirano je da prva deonica bude završena za četiri godine.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd