fbpx
Skip to main content

Ovako je strip Alan Ford video NATO bombardovanje Srbije (FOTO)

Satirično-komični strip "Alan Ford", u najnovijem broju pod nazivom "Poludeli predsednik", doneo nam je blisku temu - NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, kako je do njega došlo i šta je bio cilj.

Čuveni italijanski komični strip o avanturama grupe TNT, koji se bavi društveno političkom kritikom, u poslednjem broju koji se pojavio kod nas, izneo nam je parodiju o tome kako je došlo do događaja iz 1999. godine.

I mada se autori stripa drže neutralno po pitanju sukoba između Srba i Albanaca, što se tiče odluke o bombardovanju, bez milosti su se kroz crni humor obrušili na takvu odluku američke administracije. 

Alan Ford epizoda Poludeli predsednik
Foto: Alan Ford

Naslov "Poludeli predsednik" odnosi se na američkog predsednika, čije ime se ne navodi u ovom broju, ali likom neodoljivo podseća na BIla Klintona, koji je i doneo odluku o bombardovanju SRJ. On je predstavljen i kao seksualno devijantna osoba. 

Pogledajte i sami delove ove epizode koji govore kako je, prema intepretaciji italijanskih autora stripa, uopšte došlo do odluke o agresiji NATO na SRJ i kakav mir donose bombe oružanih snaga. 

Inače, ova epizoda je u Italiji objavljena juna 2001. godine, dve godine po završetku bombardovanja SRJ. Kod nas se pojavila tek sada, što je razumljivo. Naime, strip o doživljajima grupe TNT, koju čine siromašni tajni agenti, tradicionalno je objavljivan u zagrebačkom izdanju, a distribucija tog stripa u Srbiju prekinuta je ratnim zbivanjima početkom devedesetih.

Izlaženje stripa Alan Ford kod nas uspešno obnavlja tek novosadska ekipa, pa on 13 godina kaska za originalom u Italiji.

Grupa TNT
Foto: Alan Ford

U Hrvatskoj je već ranije izašla ova epizoda pod nazivom "Poludjeli predsjednik", pa su  se neki ljubitelji "Alan Forda" u Srbiji i pre dočepali ove epizode i upoznali sa njenim sadržajem. Prevod zagrebačkog izdanja ove epizode ne razlikuje se bitno od novosadskog. 

Pročitajte i: 
Dva veka američkih vojnih intervencija po svetu (MAPA)
GRCI BESNI: Uprkos sankcijama, Britanci ovo šalju u Rusiju umesto u Atinu (FOTO)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd