fbpx
Skip to main content
Grčka

Na letovanju možete besplatno da se lečite i ako NE PLATITE osiguranje! EVO I KAKO

Foto: Profimedia
Nedavno je otkriveno da plaćanje putnog osiguranja nije jedini način da budete spokojni kada je lečenje u inostranstvu u pitanju, tj. troškovi ovog lečenja.

Turističke agencije i osiguravajuća društva nam nude polise putnog osiguranja kao jedini siguran način za obezbeđivanje plaćanja hitnih zdravstvenih usluga u inostranstvu.

Ono što nam, pri prodaji polisa ne kažu, je činjenica da je Srbija potpisnica više desetina međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, koje uključuje i zdravstveno osiguranje.

CRNOGORSKI BEZOBRAZLUK: Taksimetri divljaju noću, a nećete verovati koliko vas ODERU ZA ŠIŠANJE

Ti ugovori omogućavaju građanima koji su na privremenom boravku u inostranstvu, da pravo na zdravstvenu zaštitu u hitnim slučajevima ostvare besplatno.

Ta potvrda znači da poslednjih godinu dana niste bolovali od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnom stanju, znači, niste u takvom stanju da odmah po odlasku u inostranstvo morate biti hospitalizovani. Sa takvom potvrdom odlazite u filijalu RFZO po mestu prebivališta i dobijate odgovarajuću dvojezičnu potvrdu koja je dogovorena sa odgovarajućom zemljom.

Ako imate OVAKVIH 50 DINARA možete ih zameniti za 8.000 EVRA (FOTO)

Dvojezična potvrda omogućava da građani Srbije, u slučaju hitne potrebe u inostranstvu, dobiju zdravstvenu uslugu u svim institucijama javnog zdravstva, kao i da imaju zdravstveno osiguranje u toj državi.

bolnica, Francuska
Foto: Profimedia/ilustracija

Zašto nije potrebno plaćati komercijalno osiguranje?

Ljudi se najčešće opredeljuju za takozvana komercijalna osiguranja. Svi imamo iskustva sa tim: uplatite nekih desetak, 15, 20 evra, zavisno od dužine boravka, koristite zdravstvenu zaštitu u inostranstvu do određene visine troška, do neke osigurane sume u polisi. Ipak ta osiguranja često ne omogućavaju da zdravstvenu uslugu građani dobiju u bilo kojoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, već samo u onim sa kojom osiguravajuće društvo ima ugovor.

OVO SU PRAVE CENE U GRČKOJ: Koliko vam treba novca za kafu, ležaljke, apartman i sve ostalo

Mogući problemi kod pribavljanje potvrde

  • lekari nisu upoznati sa ovim obrascima
  • potreban skoro ceo dan, što je zaposlenima problem

Osim toga, kod komercijalnog osiguranja, sama osiguravajuća kompanija odlučuje o tome šta će vam nadoknaditi, a šta neće, kod međunarodnog ugovora, kad imate dvojezični obrazac, vi ne snosite nikakve troškove.

Dakle, ovo je jedno od prava koje imate kao građanin Republike Srbije, i kao osiguranik RFZO, stoga je važno znati za ovo pravo i iskoristiti ga!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd