fbpx
Skip to main content
ujed

OVO je komarac koji u Srbiji PRENOSI VIRUS zapadnog Nila

Foto: Profimedia/ilustracija
Za sada su komarci koji prenose virus pronađeni samo u dve beogradske opštine i još nema zaraženih, ali jedan podatak naročito brine sve nas.

Virus Zapadnog Nila je do sada registrovan samo kod komaraca u Beogradu, na opštinama Palilula i Čukarica, ali nadležni ne mogu zasigurno da tvrde koliki je ukupan broj zaraženih komaraca. S obzirom na to da je virus izolovan relativno rano, građanima se savetuje oprez uprkos tome što je komaraca manje nego prošle godine u isto vreme.

Ono što naročito zabrinjava je što je u Srbiji virus izolovan kod tzv. domaćeg komarca. Komarci iz roda kuleks pipens (Culex pipens) su u Srbiji poznati i kao "domaći" jer su najrasprostranjeniji, čime je mogućnost razlikovanja potencijalno zaraženih komaraca od onih koji to nisu praktično nemoguća.

komarac na prstu čoveka
Foto:Profimedia/Ilustracija

Ovaj rod komaraca je naročito aktivan u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. Iako u stručnim krugovima ne važe kao pretrano agresivni, razmnožavaju se u blizini čoveka i stoga je neophodno ukloniti iz okoline sve faktore koji potpomažu njihovo razmnožavanje. Ovi komarci postaju aktivni početkom leta, tačnije tokom juna.

OPREZ! U SRBIJI se pojavili komarci zaraženi VIRUSOM ZAPADNOG NILA!

Virus koji se u našoj zemlji prvi put pojavio 2012. godine, ne prenosi se putem kontakta - sa čoveka na čoveka, ni vazdušno, ni hranom, a ni seksualnim putem. Može se preneti jedino transfuzijom krvi.

Simptomi, ako se jave, najčešće podsećaju na grip. Jаvljајu sе tri do četiri dаnа nакоn ubоdа zаrаžеnоg коmаrcа, a obično prоlаzе u rокu оd pаr dаnа, mаdа su zаbеlеžеni slučајеvi каdа је оbоljеnjе trајаlо i višе nеdеljа.

Kod zaraženih osoba prisutni su naglo povećanje telesne temperature, glavobolja, umor, bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima. Ova bolest ponekad izaziva i blagi prolazni osip i uvećanje limfnih čvorova, a posle ovih tegoba najčešće nastupa ozdravljenje.

UBIŠE VAS KOMARCI? Ovo je razlog zašto vole baš vašu krv - ima načina da se spasite! (VIDEO)

Kako oko 80 % zaraženih nema simptome, stručnjaci upozoravaju na dodatni oprez. Klonite se područja sa stajaćom vodom, visokih trava, u prirodi nosite odeću dugih rukava, koristite sredstva za odbijanje insekata, izbegavajte neuređene površine, postavite mreže za komarce na prozore soba i uklonite sve predmete u kojima se može zadržavati voda.

komarac na prstu čoveka
Foto: Profimedia

Počnite da pijete OVAJ VITAMIN i KOMARCI će celog leta BEŽATI da vas!

Iako stručnjaci tvrde da tek pet odsto osoba može imati ozbiljne i tegobe opasne po život, u slučaju produženog trajanja simptoma i pojave znaka encefalitisa, obavezno je u najkraćem roku se javiti lekaru.

Prvi znaci encefalitisa su povišena temperatura, slabost mišića i/ili konfuzija. Simptomi mogu varirati i uključivati i glavobolju, ukočen vrat, tupost, dezorijentisanost, komu, treme, naizmenično grčenje i opuštanje telesnih mišića, usled kog se telo pacijenta trese, slabost mišića i paralizu.

BATUT UPOZORAVA: Oprez! U Srbiji pronađeni KOMARCI ZARAŽENI VIRUSOM zapadnog Nila

Sa ptica na komarce

Iako su komarci najčešći prenosioci ovog virusa, njime su primarno zaražene ptice od čije krvi se i komarci zaraze i virus šire na ljude. U retkim slučajevima izvori prvobitne zaraze mogu biti gmizavci, pa i ljudi.

Ponekad, nakon preležane infekcije dolazi do gubitka pamćenja, teškoća prilikom hodanja, mišićne slabosti i depresije. U vrlo ozbiljnim slučajevima ova groznica može da izazove trajno oštećenje živaca, pa i da bude smrtonosna.

Grоznica Zаpаdnоg Nilа prvi put je izоlоvаna i idеntifiкоvаna u Ugаndi 1937. gоdinе. Dаnаs је оvај virus nајrаsprоstrаnjеniјi virus nа svеtu којi sе prеnоsi insекtimа.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd