fbpx
Skip to main content
Varšava

OVO JE NAJPOVOLJNIJI VIKEND-GRAD U EVROPI: Uporedili smo cene sa Beogradom

Foto: Profimedia
Prema jednom istraživanju, najpovoljnija evropska prestonica da provedete vikend u njoj je Varšava. Naime, prema desetak stavki koje je uvrstio britanski sajt Post office, od 35 gradova u konkurenciji, poljska prestonica je, tvrde, najbolji izbor za novčanik.

No, kako u istraživanju nije uvršten Beograd, odlučili smo da uporedimo našu prestonicu sa Varšavom.

Prva stavka, hotel sa tri zvezdice, za dvoje ljudi i dva noćenja, u ovom gradu košta 68 evra. U Beogradu, ista stavka, prema sajtu Trivago, može da se nađe od 44 do 52 evra, dakle znatno povoljnije.

Hotel
Foto: Profimedia

UMETE LI VI DA JE REŠITE? Ovo je zagonetka koju morate da "provalite" da biste dobili posao u Guglu

Večera za dvoje, sa flašom vina, u Varšavi košaće vas 35 evra, po ovom istraživanju, što je preko 4.000 rsd. Ako uđete u prvi restoran u centru Beograda, moguće je da će ceh za ovaj obrok izaći od 5.000 do 6.000 dinara, ali u onim povoljnijim, moguće je proći i sa ovim iznosom, pa su po ovoj stavci vrlo izjednačeni, s obzirom da se u pomenutom istraživanju takođe tražila najpovoljnija varijanata.

Hrana u restoranu
Foto: Profimedia

Krigla piva od 0.33 l u ovom gradu košta 1,9 evra, a kafa 2,4 evra, što znači da je Beograd povoljniji i po ove dve stavke.

Pivo
Foto: Profimedia

Prevoz po gradu za dva dana u ovom gradu košta oko 2 evra, pa Beograd, sa 560 dinara za 48 sati prevoza u GSP ovde ispada malo skuplji.

ZBOGOM MORE: Ove godine Srbi neće moći da rade na CRNOGORSKOM PRIMORJU

gradski prevoz Beograd
Foto: Profimedia

Top turistička destinacija, koja je u Beogradu definitivno Kalemegdan, je besplatna, pa ona, kao ni tamošnja top destinacija ne izaziva troškove.

Otkrijete tajne Beograda!
Foto: Profimedia

Turistički obilazak grada otvorenim autobusom je 15 evra, dok u Beogradu, karta i za dvoje odraslih košta manje (1200 dinara).

RUSI NA HRANU, AMERI NA LEKARE: Na šta koji narod najviše troši?

Stariji par u autobusu
Foto: Profimedia

Dok vam u Varšavi treba skoro 6 evra da dođete od aerodroma do centra grada, i nazad, u povratku, u Beogradu možete koristiti gradski autobus, koji vam može pokriti i dvodnevna karta koju ste kupili, ali i pojedinačna, koja košta 180 dinara za oba pravca.

Suma sumarum, od 8 upoređenih stavki, Beograd je povoljniji u 5, dve su izjednačene, a po jednoj je povoljnija Varšava.

Inače, prema istraživanju Post office Money, za vikend u Varšavi, bez troškova puta, potrebno vam je 143 evra, i ovim je jeftiniji od Beča (274 evra) i Dubrovnika (172 evra).

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd