fbpx
Skip to main content
Ekvador

Ovo je zemlja u koju i Amerikanci beže! - Pogledajte zašto

Foto: Profimedia
Godinama, istraživanja koja su obuhvataju iseljenike pokazuju da na top listi najboljih zemalja za doseljenike, vrh pripada Ekvadoru. Šta to, osim večitog proleća, nudi ova zemlja i čime privlači strance da je sve više naseljavaju?

Skoro polovina onih koji su se doselili ovde kaže da su srećni i da planiraju da ostanu ''verovatno zauvek''. Lične finansije su jedan od razloga, ne i jedini. Mada, ima i onih koji su zbog visokih troškova u SAD, bukvalno ''prebegli'' u Ekvador.

Ovo je zemlja u kojoj prosečna američka porodica može da živi lagodno sa 1.000 dolara mesečno.  To je četvrtina onog što im treba u SAD. 

Luksuzna kuća, sa četiri spavaće sobe iznajmljuje se za manje od trista dolara. Desetak ruža košta dva dolara. Obrok u restoranu za jednu osobu takođe. Dovoljno da shvatite zašto je ovo raj za iseljenike?

Ali, da li bi bilo tako da je istraživanje sprovedeno pre 15 godina? Verovatno ne.

Ekvador su mučile inflacije, sve do 2000. godine. Tada je došlo do promene valute – uzeli su američki dolar kao zvanični novac. Od tada stvari idu na bolje. Dolazi do ekonomskog napretka, pada nezaposlenosti.

Ekvador
Foto: Profimedia

Mirna noć

Ekvador je mirna zemlja. Kada su 1999., zbog ekonomskog sunovrata organizovali proteste, gotovo da nije bilo incidenta.

Dolaskom do stabilizacije monetarnog sistema stanovnici Ekvadora su najveći deo svoje zarade ali i ušteđevine počeli masovno da troše na kupovinu novih automobila i tehnike.

Ali socijalne razlike su i dalje jake. Socijalni program obuhvata pomoć od 30 dolara mesečno, i besplatne beneficije u državnim bolnicama i institucijama.


Ekvador
Foto: Profimedia/SD

No, za doseljenika, koji je došao zbog dobrog posla, ili sa ušteđevinom, klasne razlike ne moraju biti problem. Život na Ekvadoru je jako povoljan za sve standarde, što pokazuje i činjenica da je prosečna plata 134 dolara.

Stranci u Ekvadoru obično zarađuju duplo više, što je uz relativno niske cene hrane i stanarine učinilo ovu zemlju atraktivnom destinacijom za imigraciju. 

Ekvador
Foto: Profimedia

Sladak, jeftin život

I zaista, kako piše sajt Internationalliving.com, životni stil koji bi u Njujorku koštao 9.000 dolara, u Ekvadoru ćete sebi priuštiti za 1.595 dolara mesečno.

Ekvador pruža mnogo mogućnosti i za biznis - od avanturističkog turizma, pravljenja dugmadi, gajenja škampi. I sve to daleko od materijalizma, bahatosti državnih službi, pritisaka. Ekvador je mesto gde se valja penzionisati, ali i raditi. Ekvador je nežan, civilizovan, zdrav, privatan - Ekvador je kao SAD pedesetih godina, piše dalje ovaj sajt . On nudi životni stil kakav više ne postoji u SAD.

Na većini lokacija u zemlji, plac možete kupiti već od 40 hiljada dolara, dok za kuću ili stan vam treba oko 85 hiljada dolara.

Gurmanski obrok u vrhunskom restoranu ovde košta kao flaširana voda u restoranu u Los Anđelesu. Voće na pijaci plaća se centima.

Raj za penzionere

Kuenka
Foto: Profimedia

Jedan grad u Ekvadoru naročito je poznat. Godinama je na vrhu lista najboljih mesta za penzionisanje. To je Kuenka. Treći po veličini, ali miran grad sa izuzetnim pogodnostima i odličnom zdravstvenom negom.

Sve je više doseljenika, koji se u grad zaljubljuju delom zbog lepote koju čuva, a delom i zbog toga što sav mesečni komfor mogu da imaju za nešto više od hiljadu dolara. Za prosečnog Amerikanca - penzionera, ovo je san.

Rezidenti u ovom gradu neretko imaju glavni dom u njemu, a posed na selu ili nekoj plaži.

PRIMER MESEČNIH TROŠKOVA - KUENKA

  • iznajmljivanje luksuznog dvokrevetnog apartmana 500 dolara
  • sve komunalije 150 dolara
  • kućna pomoćnica dva puta nedeljno 60 dolara
  • namirnice 300 dolara
  • gorivo, održavanje jednog automobila 140 dolara
  • odeća 70 dolara
  • društevni život ( osam večera mesečno) 175 dolara
  • zdravstveno osiguranje 20 dolara

---------------------------------------------------------------------------
UKUPNO   1.415 dolara

Opšta ekonomska slika

Ekvador
Foto: Profimedia

Ekvador svoju privredu uglavnom bazira na nafti. Naftu izvozi, a benzin uvozi. Čudno? Ne, s obzirom da je činjenica da prosto nemaju dovoljno rafinerija za obradu. Izvoze, čuveni, kakao, ali i banane i šećernu trsku.

Ekvador, i njegovu privredu karakteriše pre svega podeljenost zemlje po ekonomskim parametrima. Najrazvijeniji je na obali Tihog okeana (regija oko lučkog grada Gvajakila) i u centralnom delu na Andima, dok je Amazonija gotovo nenaseljena.

No, vrlo često, više od brojki, stranci koji su se naselili ovde, pominju dobre ljude i, naravno prirodu, magičnu, raznoliku i vrlo često netaknutu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd