Skip to main content
Crni labrador

Ovo sigurno niste znali o psećem čulu mirisa

Foto: Profimedia/ilustracija
Kao što mi čulom vida upoznajemo svet, tako to psi rade njuhom. Za razliku od nas, pomoću čula mirisa psi mogu da otkriju niz brojnih informacija o osobi, drugoj životinji ili mestu na kome se nalaze, piše sajt Životinje.rs

Za vas smo izdvojili neke zanimljive činjenice koje možda niste znali…

1. Kada je u pitanju osetljivost nosa, psi su nas pobedili

Deo nosa koji je zadužen za otkrivanje mirisa kod pasa je 37 puta veći nego kod ljudi. Deo mozga koji prerađuje nadražaje koji dolaze iz nosa kod pasa je mnogo veći i složeniji od istog područja ljudskog mozga.

2. Mi psima zapravo mirišemo neprijatno

Ma koliko mi bili čist, i mirisali na sapune, parfeme i dezodoranse, mi i dalje “sjajno smrdimo” našim psima. Svaki čovek ima jedinstven miris, što je sasvim dovoljno da nas pas razlikuje od bilo koje druge osobe.

3. Ne možete prevariti svog psa

Istraživanja su pokazala da vrlo verovatno psi mogu da osete strah, anksioznost, pa čak i tugu. Hormoni su neprimetni za naše noseve, ali ih psi očigledno dobro detektuju. Pored toga, strah ili anksioznost često su praćeni ubrzanim radom srca i krvotoka, pa tako i supstance koje nas odaju brže stignu na površinu kože. Ako pokušavate da maskirate svoja snažna osećanja uz povremeni osmeh, možda ćete prevariti vaše prijatelje, ali ne i vašeg četvoronožnog prijatelja.

4. Njuškanje urina i izmeta Dovoljno je samo da pomiriše urin ili izmet nekog drugog psa i saznaće mnogo o njemu. Iako je nama to vrlo odbojno i odvratno, ali na taj način psi saznaju da li je na tom mestu nedavno prošla kuja ili mužjak, kada je taj pas prošao i da li je dobroćudan ili ne, kojih je godina…

5. Vaš pas ima jedinstven nos

Bore i ispupčenja u kombinaciji sa oblikom i nozdrvama čine jedinstveni otisak nosa vašeg psa, baš kao što i ljudi imaju jedinstvene otiske prstiju.

Da li su vama bile poznate neke od ovih činjenica? 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd