fbpx
Skip to main content
Plakat za predstavu "Ožalošćena porodica"

"Ožalošćena porodica" u Ateljeu 212

Foto: atelje212.rs
Prva premijera beogradskog Ateljea 212 u novoj sezoni - "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića u režiji Marka Manojlovića, biće izvedena 15. novembra na matičnoj sceni.

Plakat za predstavu "Ožalošćena porodica"
Foto: atelje212.rs

Upravnik Ateljea Branimir Brstina rekao je danas na konferenciji za novinare da se premijerom neformalno obeležava 58. "rođendan" ovog teatra, koji je bio 12. novembra.

On je podsetio da je "Ožalošćena porodica" igrana u Ateljeu još 1980. godine, u režiji Ljubomira Draškića.

"Radosni smo što ponovo imamo Nušića na našoj sceni. Takođe smo zadovoljni uspehom koji je predstava postigla na prva dva izvođenja, početkom ovog meseca u Boru", istakao je Brstina.

U novoj predstavi ulogu Agatona tumači Nenad Jezdić. U ansamblu su Sofija Juričan, Erol Kadić, Dragana Ðukić, Branislav Zeremski, Radmila Tomović, Dubravka Mijatović, Ivan Jevtović, Dejan Dedić, Tamara Dragičević i Ðorđe Stojković.

Autor scenografije je Vesna Popović, kostimografije Lana Cvijanović.

Dramaturg Jelena Mijović rekla je da ova verzija Nušića govori više o vremenu u kojem živimo nego većina predstava po njegovim komadima.

"Nismo ga nasilno aktuelizovali, nego smo ga pročitali kroz naš svakodnevni život, u svim njegovim bojama. Mislim da je to vrlo ateljeovski - dobili smo glumačku predstavu sa velikim mogućnostima da korespondira sa publikom", izjavila je ona.

Reditelj Manojlović je istakao da "kada govorimo o Nušiću, uvek govorimo o nama".

"Ovaj komad jeste aktuelan, ali i vrlo težak za rad, stalno te vuče da balansiraš - šta je komično, a šta je veoma ozbiljno. Predstava je nastala na zajedničkom utisku o svetu kojem živimo. Cela ekipa je zajednički doživljavala ovaj tekst", rekao je on.

Manojlović je primetio da je predstava "čudna koliko i naša okolina, pliva kroz različite žanrove, na ivici apstraktnog i realističkog. Istovremeno je jako smešno, a i grubo i surovo".

Jezdić je napomenuo da nekoliko godina nije radio u pozorištu, tražeći u opštoj krizi neki alternativni put za sebe, ali da mu je sada rad na ovoj predstavi ponovo doneo radost igre.

"Srećan sam što se nismo odrekli Nušića, a opet smo napravili predstavu koja je ateljeovska - po koloritu, brzini, izrazu, prostoru za samostalno "razgibavanje" glumaca. Osećam se kao na počecima karijere", istakao je on.

Plakat za predstavu "Ožalošćena porodica"
Foto: atelje212.rs

I drugi članovi ansambla izrazili su zadovoljstvo interesantim procesom proba, na kojima su istraživali kako da se izbegnu stereotipi i dobije nešto što nije klasični Nušić, ali jeste smešno, zanimljivo, savremeno i potresno.

Kako se navodi u programu predstave, ova "Ožalošćena porodica" je slika bede vremena u kome živimo i uvek živog i neiscrpnog bogatstva mentaliteta "našeg naroda".

Predstava pokreće pitanja: ko se danas potajno ne nada nekom velikom nasledstvu koje bi jednim potezom rešilo sve probleme i ko su ti potencijalni srećnici 21. veka koji će u vremenu beznađa dobiti makar malo nade za spas.

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd