Skip to main content
studenti

Šta je skuplje, školarina ili priprema za upis na fakultet?

Foto: Profimedia
Ako niste upali na budžet

Sezona pripreme za upis na fakultete uveliko je počela, a najskuplji časovi su, kao i školarine, za umetničke i tehničke fakultete. Ukoliko se, na primer, srednjoškolci budu pripremali na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, biće im potrebno čak 80.000 dinara za pripremnu nastavu iz matematike i fizike.

DIPLOMIRALA, ALI POSAO NIJE NAŠLA: Maša je izabrala Dubai jer su plate VELIKE, a stvarni troškovi...

Ukoliko plaćaju odjednom, a ne na rate, budući brucoši imaće popust od 4.000 po predmetu. Pošto mogu da biraju da li će da polažu jedan ili oba predmeta, mogu i da se pripremaju samo iz jednog. 

Skoro da za taj novac mogu da plate i celu godinu, jer je školarina na smeru Elektrotehnika i računarstvo 108.000 dinara.

Filološki fakultet
Foto: Profimedia

Priprema na Građevinskom fakultetu košta 32.000 dinara, za koje učenici dobijaju 48 časova nastave, koji počinju 30. maja. 

Na medicinskom fakultetu 60 časova biologije i hemije košta 33.000 dinara, a kako se polažu oba predmeta većina će platiti 66.000 dinara.

OBAVEZNO ZA FITNES INSTRUKTORE! Šta predviđa novi ZAKON O SPORTU?

Pored cena, razlikuje se i broj časova koji su uračunati, pa maturanti i na to treba da obrate pažnju.

- Kod nas je cena pripremne nastave 25.000 dinara i organizovana je u dve grupe. Učenici koji su u prvom, drugom i trećem razredu imali pet iz matematike, dobijaju pet hiljada popusta - kaže Sanja kosanović sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

SPREMITE SVOJ CV: Otvara se 80.000 novih radnih mesta u Srbiji!

 - Organizujemo i probno polaganje prijemnog ispita, koje će se održati 4. jun, po ceni od 2.000 dinara.

studenti
Foto: Profimedia/ilustracija

Na ovom fakultetu pre neki dan je počelo i elektronsko prijavljivanje za polaganje pravog prijemnog ispita i već je stiglo pedesetak prijava, kažu na fakultetu.

Pripremni časovi na FON-u koštaju 26.000 dinara ili 2.000 više ako se plaća na rate. Priprema na Mašinskom fakultetu počela je još u novembru, časovi su organizovani svake subote i cena je 20.000 dinara.

OVO JE VAŠA PRILIKA: Najkreativnijim Srbima Nemci daju i do MILION EVRA!

Na društvenim fakultetima je jeftinije, pa je cena na Ekonomskom 5.200 dinara, na Pravnom košta 10.000 dinara, a na Učiteljskom budući brucoši mogu da se spremaju pojedinačno - iz opšte kulture, fizičkih i muzičkih sposobnosti, a cena je od 5.000 do 6.000 dinara.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Hana's picture

Hana

Sve je preskupo, a problem je što ne može da se bira već se sve plaća

0 | 0
Aleksandar's picture

Aleksandar

Meni, koji sam se na fakultet upisao, bez bilo kakve pripremne nastave, ovo je šokantno. Ja sam seo 2 nedelje i ponavljao gradivo iz srednje škole i to je to...

0 | 1

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd