fbpx
Skip to main content
islamisti, Kobani, povređeni

Pad Kobanija značio bi masakr

Foto: Reuters
KOBANI - Oko sirijskog grada lokalni Kurdi uz pomoć savezničke avijacije vodili su žestoke borbe s pripadnicima Islamske države, pokušavajući da potisnu islamiste.

Ukoliko snage džihadista zauzmu ovaj strateški važan grad ne samo da će kontrolisati dugačak pojas uz sirijsko-turku granicu već će im zauzimanje te zone omogućiti lakšu komunikaciju uzmeđu teritorija koje drže u Siriji i Iraku.

Štefan de Mistura, izaslanik UN u Siriji. kazao je za BBC da bi pad Kobanija bio "masakr i humanitarna tragedija". On je apelovao na međunarodnu zajednicu da odmah deluje kako bi sprečila trupe Islamske države da zauzmu ovaj grad kojem je Kobani kurdsko ime, dok se na arapskom zove Ajn al Arab

Kobani, džihadisti, Islamska država
Foto: Reuters

Sedam sirijskih humanitarnih grupa ocenilo je da napadi islamista na grad i okolinu, koji su počeli sredinom septembra, predstavljaju "jasnu formu progona i etničkog čišćenja", prenosi "Blic". Grupe su navele da je zbog sukoba raseljeno 280.000 ljudi, koji su pobegli u strahu od "ubistava, pogubljenja, klanja, odrubljivanja glave, sakaćenja i otimanja žena i dece".

U jugoistočnoj Turskoj na snazi j epolicijski čas posle nasilnih demonstracija kurdske manjine zbog odbijanja vlasti da intervenišu u Siriji, a u protestima je poginulo najmanje 18 ljudi. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
-2 Beograd