Skip to main content
Proizvodnja sira

PARČE SIRA ZA NEVEROVATNIH 3.720 EVRA: Litar mleka ove DOMAĆE životinje košta čak 40 EVRA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Mleko ove životinje je najsličnije ljudskom i dnevno se izmuze samo 0,2 litra lekovitog mleka koje donosi veliki profit!

Čuveni engleski medij Bi-Bi-Si je danas na svom sajtu objavio priču o nadaleko čuvenom siru koji se pravi od magarećeg mleka u mačvanskom selu Zasavica i najskuplji je na svetskom tržištu sireva.

Sir od magarećeg mleka, koji se proizvodi u specijalnom rezervatu prirode, Zasavici, nalazi se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu. Ovaj sir se nalazi na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može naručiti po ceni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.

Upravnik rezervata Slobodan Simić je izjavio da je postupak dobijanja sira veoma komplikovan, pa je i cena visoka. Za pakovanje od 50 grama treba izdvojiti 65 evra, a Simić je objasnio da je taj sir "najskuplji na svetu", jer na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od one u "Zasavici", ali se oni ne bave proizvodnjom sira.

Evropska unija dala 10 miliona evra za nasipe u Mačvi

magarac
Foto: Profimedia/ilustracija

Menadžer farme Jovan Vukadinović rekao je da se litar magarećeg mleka prodaje po ceni od 40 evra, koje ima lekovita svojstva, i koji je naročito pogodan za decu koja imaju respiratorne probleme.

- Pošto imamo mnogo magaraca došli smo na ideju da proizvedemo magareći sir - rekao je Vukadinović, istakavši da je sastav magarećeg mleka takav da najviše liči na ljudsko mleko.

ČUDO KOJE SE I DANAS PREPRIČAVA: Vuk je ušao magarcu u kavez, ali umesto da ga pojede uradio je OVO! (FOTO)

Magarac i jarac
Foto: Profimedia

U Zasavici ceo proces pravljenja sira obavlja se ručno, a da bi se dobio kilogram magarećeg sira potrebno je 25 litara svežeg mleka. Inače, jedan magarac dnevno može da da samo 0,2 litara mleka, zbog čega ovaj sir toliko košta.

- Magaraće mleko je skupo, pa je samim tim skup i sir. Zbog broja magarica koji se nalaze na farmi za godinu dana moguće je proizvesti oko 100 kilograma sira - rekao je jedan od tehnologa proizvodnje Dušan Kekuš.

Mesto Zasavica
Foto: Profimedia

BOLJI OD LJUDI: Krdo magaraca se oprašta od druga koji je preminuo! (VIDEO)

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd