fbpx
Skip to main content
Par se svađa oko novca

PARE LJUDE KVARE: Ne dozvolite da vam brak propadne zbog svađa oko novca!

Foto: Profimedia
Svađe oko novca su veliki problem u braku, ali ako poslušate ovih šest pravila uverićete se da zajedničko upravljanje novcem uopšte ne mora biti toliko teško.

1. Ne krijte dugove

Veliki dug na kreditnoj kartici može da stvori velike probleme u vezi. Ostavite po strani posramljenost i podelite ovaj problem sa suprugom. Danas je lako upasti u kreditnu zamku. Dajte sve od sebe da rešite ovaj problem što pre. Iskrenost je najbolje rešenje.

Danas je lako upasti u kreditnu zamku, a dozvoljni minusi i odloženo plaćanje, mogu stvoriti više štete nego koristi, pa dok se okrenete imate na vašoj kreditnoj kartici veliki dug. To može stvoriti velike probleme u vašoj vezi, pogotovo ako to prećutite. Zamislite da on to sazna od nekog drugog, npr. od drugarice koja vam je pozajmila novac da pokrijete dug, ili kada mu bankomat pokaže nulu na zajedničkom računu. Stisnite zube i priznajte partneru da ste se zadužili više nego što možete da platite i probajte zajedno da dođete do rešenja.

2. Plan trošenja

Novac je kao ljubimac ili sobna biljka - morate brinuti o njemu. Ako želite da izbegnete svađe oko novca, oboje bi trebalo da napravite plan trošenja. Obratite pažnju na sve moguće troškove, zapišite ih na papir ili na svom laptopu, i što je najbitnije - držite se plana! Potrudite se da ostavite neku sumu sa strane, zlu ne trebalo. Nikada se ne zna kada može da se pokvari mašina za veš ili da zatreba neki deo za auto, pa je bolje da imate nešto čime ćete to da pokrijete nego da se zadužujete.

Par sređuje račune
Foto: Profimedia

3. Velike kupovine isplanirajte zajedno 

Kompromis i dogovor sa suprugom je neophodan kod velikih kupovina. Pošto sve zavisi od vašeg zajedničkog budžeta i prihoda, vaš partner se možda ne bi složio sa nekim većim kupovinama. Zato je bolje sprečiti nego lečiti. Razgovarajte mirno i staloženo, obrazložite svoje argumente, ali imajte sluha i za njegove.

Šoping
Foto: Profimedia

4. Ne skrivajte da ste bili u kupovini

Brak, kao i svaka veza treba da se bazira na poverenju i zato nikada nemojte da krijete od partnera da ste išli u kupovinu. Verovatno će da gunđa što ste kupile hiljaditi par cipela, ali bolje da to istrpite, nego da se krijete od njega svaki put kada ih obuvate.

5. Imajte svoj novac

Ako imate nešto svog ušteđenog novca, možete sebi da priuštite male kupovine, bez potrebe da se pravdate ikome. Bilo bi dobro da oboje imate svoj novac koji možete da trošite na lične stvari koje vas uveseljavaju. Ta suma ne mora biti velika, ali značiće vam i održaće mir u kući.

6. Bez negativne kritike

Ako mislite da vaš partner ne ume dobro sa finansijama, ne kritikujte ga zbog toga. Totalno je nebitno ko bolje upravlja novcem, jer svi mi grešimo. Ako je loše uložio vaš zajednički novac, to nije razlog da mu odgrizete glavu. Udružite se i rešite problem, a ako vi bolje baratate brojevima i raspodelom troškova, dogovorite se da vi vodite računa o novcu, ali uzmite i njegove želje i prohteve u obzir.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
21 Beograd