fbpx
Skip to main content
Parking servis

ODGOVARAMO NA PITANJE ČITALACA: Šta kad pogrešim slovo dok kucam poruku za parkiranje?

Foto: Srbija Danas
Čitateljka našeg portala obratila nam se pitanjem šta da uradi jer je slučajno napravila grešku kada je kucala SMS poruku za kojom je želela da plati parking mesto u zoni. Naš portal je došao do odgovora na ovo pitanje.

Iz JKP "Parking servisa" su nam ljubazno dali odgovor na ovo pitanje.

Registarska oznaka mora da bude identična sa tablicama

Jedino regularno, važeće i ispravno plaćeno parkiranje putem SMS poruka jeste da registarska oznaka vozila u poruci bude identična onoj na tablicama, kao i da poruka bude poslata na broj odgovarujeće zone. Sve poslate poruke sistem parking kontrole prihvata kao plaćanje za zonu i registarsku oznaku navedenu u SMS poruci, te ukoliko je korisnik pogrešio u jednom simbolu, plaćanje za željenu registraciju nije ni obavljeno, i samim tim korisnik dobija nalog za plaćanje dnevne karte. Odluka o javnim parkiralištima je striktna i ne predviđa olakšice za one koji su poslali bilo kakvu poruku ili permutovali bojeve ili slova, jer je korisnik taj koji fizički unosi tj. ukucava poruku, a ne očitava je sistem direktno sa tablica.

Parking servis
Foto: Dejan Nerandžić

Vozači uvek prave iste greške

Jedan od ciljeva zonskog sistema parkiranja je da vozač što jednostavnije plati parkiranje, ali dugogodišnja praksa pokazala nam je da vozači u brzini slanja SMS poruke za parkiranje prave jednu te istu grupu grešaka (permutovanje registarskih brojeva, pogrešno uplaćena zona, zamena slova ''O'' sa brojem ''0''-nula itd.). Iako pravila parkiranja u zoni ne predviđaju storniranje izdatih naloga za tu grupu tzv. slučajnih grešaka, „Parking servis'' ih poštujući korisnike svojih usluga razmatra i ukoliko ima osnova uvažava jednom do dva puta godišnje.

Reklamacija na osnovu svih podataka korisnika

Svako uvažavanje ili odbijanje reklamacije na ispravno izdati nalog za plaćanje dnevne karte potkrepljeno je temeljnom analizom podataka o predmetnoj registarskoj oznaci (da li korisnik redovno plaća parkiranje u zoni i na koji način, da li ima aktivne naloge za neplaćene dnevne karte, da li ima stornirane naloge i iz kog razloga su stornirani...). Na osnovu tih parametara se svakodnevno i rešavaju zahtevi korisnika za storniranje, a konačna odluka i komentar zašto je nalog izuzet iz naplate ili ne, beleži se u sistemu, dok se predmetna dokumentacija arhivira.

U situaciji kada je evidentno da je korinsik zaista pokušao da plati parkiranje, a potkrala mu se nehotična greška, prilikom uvažavanja reklamacije za izdati nalog uvek ukažemo korisniku na grešku, kako se isti ili sličan propust ne bi ponavljao. Storniranje odnosno izuzimanje iz naplate takvih naloga nije moguće u nedogled i bez ograničenja, a nikako nije moguće ako je ta registracija opterećena još nekim neizmirenim nalogom. U suprotnom, ova vrsta oprosta duga bi se zloupotrebljavala, a ostali korisnici koji uredno plaćaju parkiranje bi se dovodili u zabludu.

Rešenje

Za trajno rešenje plaćanja parkiranja putem telefona, savetujemo korisnike koji u svojim mobilnim aparatima nemaju opciju slanja karaktera Č,Ć,Ž,Š,Đ,W,X,Y da podese u aparatu opciju UTF8 tj. UNICODE za `smart` telefone koja omogućava normalno ispisivanje navedenih slova.

parking
Foto: Profimedia/ilustracija

Takođe, predlažemo svima koji redovno plaćaju usluge parkiranja u zonskom sistemu putem telefona, a još nisu podesili odgovarajuće opcije u svojim telefonima, da u poslovnicama Korisničkog servisa (Mileševska br. 51, Kraljice Marije br. 7 i Starine Novaka br. 22), kupe parkirne karte za sve tri zone, kao još jednu mogućnost plaćanja parkiranja, dok ne aktiviraju potrebne opcije za slova.

Na kraju, još jednom dodajemo, potrebno je da parkiranje putem SMS poruka bude plaćeno na validan, a gore opisani način tj. da poruka poslata sa mob.telefona bude identična registarskoj oznaci i to bez crtica i razmaka, npr. BG123ĐM, i prosleđena na broj zone u kojoj je vozilo parkirano.

Pogledajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd