fbpx
Skip to main content
konobar u kafiću u Crnoj Gori

PAZITE SE OVIH PREVARA! Budite sezonac, a ne ROB

Foto: Profimedia
Ne budite naivni

U Srbiji postoji i nekoliko nevladinih organizacija koje se bave temom eksploatacije na radu, i koje kao deo svojih aktivnosti građanima nude besplatnu pomoć prilikom analize poslovnih ponuda iz inostranstva. Iz jedne takve agencije navode da je skoro polovina analiziranih ponuda u toku prošle godine imala znakove prevare ili moguće eksploatacije.

ODLIČNA ŠANSA ZA POSAO: Ova agencija nudi platu od 2.300 evra, bakšiš minimum 600

Otišao da zaradi, a vratio se u minusu

Preko poznanika sam dobio ponudu italijanske firme u kojoj su nudili 2.500  evra mesečno za posao montažera u Nigeriji. Kada sam stigao tamo, primao sam prvih šest meseci platu, a potom 10 meseci nisam, da bi u jednom trenutku Italijan ugasio firmu. Nije mi platio ni vizu, ni stan poslednjih mesec dana, kao ni avionsku kartu za povratak, pa sam se u srbiju vratio u minusu - ispričao je za Blic montažer Milan Vuković.

Do sada su tokom sezone nezaposleni iz srbije u najvećoj meri odlazili u Crnu Goru da rade kqao konobari, prodavci, čistačice, sobarice, građevinci ili automehaničari. 

VRHUNSKI TRIK ZA ŠTEDNJU: Evo kako da sakupite BRDO NOVČANICA OD 500 dinara

Međutim izmene u crnogorskom zakonodavstvu koje su stupile na snagu 1. novembra prošle godine podrazumevaju primenu Zakona o strancima u kome se navodi da će radnici iz srbije moći da se zaposle u toj zemlji samo u slučaju da Crnogorcima manjka kadra ili da nezaposleni sa evidencije neće da rade posao za koji su kvalifikovani.

KOMŠIJE "DIVLJAJU": Smeštaj korektan, ali ZBOG NJIH turisti beže i ne vraćaju se u CG

 - U principu, retko nam traže da analiziramo ponude iz Crne Gore, a i slučajevima kada je bilo takvih zahteva to su uglavnom bili pouzdani ugostiteljski poslovi - kažu iz ove agencije.

konobar
Foto: Profimedia/ilustracija

Uprkos svemu, mnogi sezonci planiraju i ovog leta da rade u Crnoj Gori.

 - Već godinama radim kao konobarica tokom leta kod istog gazde na crno. Radila sam za dnevnicu od 10 evra i bakšiš, a imala sam obezbeđen obrok i smeštaj. Takav mi je plan i za ovu godinu - kaže Jelena iz Novog Sada.

U udaljenijim državama na sezonskim poslovima se mesečno zarađuje i do 1.000 evra, ali je i rizik veći.

OVAJ OGLAS JE POSTAO HIT NA INTERNETU: Traži se student sa 5 godina iskustva!

Upoznajte zakon, tražite ugovor i čuvajte se dvosmislenosti

Pre prihvatanja ponude građani Srbije bi trebalo da se raspitaju o radnom zakonodavstvu zemlje u koju idu i traže ugovor.

 - Mnogi poslodavci se povuku kada im tražite ugovor. Ali ima i onih koji se služe trikovima pa pošalju ugovor na stranom jeziku i sa dvosmislenim rečenicama. Zato je najbolje potražiti pomoć u nekoj od agencija, ili nevladinih organizacija koje se bave tumačenjem ovakvih ugovora.

NEVIĐENA TORTURA! Radnici NOSE PELENE jer im ne dozvoljavaju da idu u toalet

 - Ukoliko idu preko agencije za posredovanje, jako je važno da najpre provere da li je agencija licencirana i da li uopšte postoji na prijavljenoj adresi. Takođe, jako je važno da traže neposredan kontakt sa poslodavcem. Dakle, da zatraže razgovor putem Skajpa, i da preko Gugla strit vjua potraže objekat u kome će raditi. - kažu iz ove agencije i dodaju da se ugovor mora potpisati direktno sa poslodavcem.

OSVOJITE HOTEL NA OSTRVU IZ SNOVA: Učešće košta 5.000 dinara i svi prijavljeni imaju JEDNAKE ŠANSE

 - Ugovor se potpisuje isključivo sa poslodavcem, za radnu dozvolu se aplicira lično u ambasadi a pasoš se nikada ne daje trećim licima - ističu u agenciji.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
26 Beograd