Skip to main content
Davor Dujmović kao Perhan u Domu za vešanje

PERHANOVA TRAGEDIJA: Kobna sudbina Davora Dujmovića bila bi najtužniji film na svetu! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/Boris Kazakov
Danas se navršava 17 godina od smrti glumca koga najviše pamtimo po ulozi u Kusturičinom "Domu za vešanje". Život mu je bio blistav i strašan.

Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu "Dom za vešanje", ali i po ulogama u "Top listi nadrealista". Danas se obeležava 17 godina od njegove smrti.

Davor je rođen u Sarajevu i zauvek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno. 

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na pijaci Markale.

- Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao - pričao je Davor. 

A TOLIKO IH JE "POBIO": Da li znate koja su JEDINA dva filma gde je Bata glumio Nemca? (VIDEO)

U obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film "Otac na službenom putu". On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu. 

Posle filma "Otac na službenom putu" odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i kasnije više nije ni pokušavao. 

S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice "Dom za vešanje", posle kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. 

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno. 

DETALJ MNOGIMA PROMAKAO: Znate li da je Manda ISPROZIVAO Koju u filmu Lepa sela, lepo gore! (VIDEO)

U tom periodu je izjavio:

- Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal' pa sam radoznal", ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću.

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji "Underground". 

Posle završetka rata Davor je otišao u Banjaluku, gde je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović. 

Iz Banjaluke se preselio u Sloveniju i to kod devojke s kojom je živeo poslednjih meseci života. Slobodno vreme je provodio u prirodi s konjima, borio se s jakom depresijom i alkoholizmom. 

31. maja 1999. godine izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina. 

Voleo je Stounse, Stinga i Boba Marlija.

ŠMEKERSKI, POPUT GAGE I BEOGRADA: Ne znamo čiji je venac, ali je poruka na njemu besmrtna! (FOTO)

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Zoran's picture

Zoran

Legenda i veliki talenat. Tužno kako je otišao. Mladi moraju mnogo toga da nauče iz njegovog života!

6 | 0

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd