fbpx
Skip to main content
rukovanje

Pesnica o pesnicu - zdraviji pozdrav

Foto: Profimedia
"Give me five" nije higijenski pozdrav.

Nedavno su britanski naučnici potvrdili činjenicu da pozdrav pesnicom o pesnicu je higijenski mnogo bolji od rukovanja, jer drastično smanjuje opasnost od širenja zaraznih bolesti. Studija sa Aberistvit univerziteta pokazuje da rukovanjem prenosimo i do 10 puta više bakterija nego pesničarenjem.

Predvodnik istraživača, dr Dejv Vajtvort veruje da bi rezultati njihovih testova mogli da imaju veliki značaj za javno zdravlje.

pesnica o pesnicu
Foto: Profimedia

Naučnici su merili kretanje bacila koristeći sterilne gumene rukavice, od kojih je jedna zaražena ešerihijom koli, pre nego što se krenulo sa pozdravljanjem. Rezultati objavljeni u časopisu "American Journal of Infection Control", pokazali su da se rukovanjem prenosi daleko više opasnih bakterija nego pesnicom o pesnicu ili pljeskom dlanom o dlan.

Transfer bacila se više nego prepolovio u slučaju "bacanje koske", a čak se smanjio za 90 odsto prilikom pozdrava pesnicom. Istraživanje je, takođe, pokazalo da što je stisak ruku čvršći to je veći broj bakterija koji će preći s jedne na drugu osobu.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd