fbpx
Skip to main content
Al-Kaida grupa

PLANIRALI NAPAD NA VATIKAN: Na Sardiniji hapšenja povezana sa Al-Kaidom

Foto: Profimedia
Italijanska policija saopštila je danas da je u toku "opsežna operacija" protiv terorističke organizacije inspirisane Al Kaidom koja podržava napade protiv pakistanske vlade, američkih snaga u Avganistanu i čak Vatikana i da je dosad uhapšeno devet ljudi na Sardiniji, od ukupno 20 za koje su izdati nalozi.

Veruje se da su neki od osumnjičenih odgovorni za napad na pijacu u Pešavaru, u Pakistanu 2009. godine u kome je poginulo više od 100 ljudi, a italijanski mediji navode da ima pretpostavki da su planirali napada na Vatikan.

Istragom je utvrđeno da je među osumnjičenima i jedan "kamikaza" koji je planirao napad na Vatikan.

"Ne postoje dokazi, ali smo skoro uvereni", rekli su predstavnici policije Sasarija.

Policija je navela da je u okviru operacije, koja je usredsređena na Sardiniju ali obuhvata sedam italijanskih pokrajina izdato 20 naloga za hapšenje.

Uvrđeno je da su dvojica bila deo grupe koja je štitila lidera Al Kaide Osamu Bin Ladena, koga su 2011.godine ubili američki specijalci u Pakistanu. Svi osumnjičeni su Pakistanci ili Avganistanci.

Neki od njih su uhapšeni u Italiji a drugi su, kako se veruje, napustili zemlju, ali je operacija još u toku.

Italijanska agencija Ansa u međuvremenu navodi da je jedan imam koji je delovao između Breše i Bergama bio eksponent fundamentalističke organizacije zadužen za prikupljanje sredstava za terorističke napade u Pakistanu.

On je podsticao građane pakistanskog i avganistanskog porekla na donacije a novac je potom slat u Pakistan. Jednom prilikom otkriven je pokušaj da se više od 55.000 evra prebaci u Islamabad letom sa rimskog aerodroma Fjumičino.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
7 Beograd