fbpx
Skip to main content
Žena sklupčana na plaži

PLIVANJE TOKOM CIKLUSA: Da li valja ulaziti u vodu tokom "onih" dana?

Foto: Profimedia
Teško je po vrelom letenjem vremenu odoleti ulasku u more, reku, jezero, bazen... A još ako ste otišle na letovanje, i baš tad dobile, ovo bi trebalo da znate.

Iako je u pitanju prirodna pojava s kojom sve žene žive po nekoliko dana mesečno, veoma je neprijatno kada se ciklus potrefi sa letovanjem. Osim nervoze i bolnih grčeva, uživanje mogu da pokvare i raznorazni strahovi koji vam prolaze kroz glavu. Šta raditi i kako sebi ne upropastiti provod zbog menstruacije?

Da li možete da se kupate tokom ciklusa?

Samo plivanje nije nikakav problem, ako je voda prijatna i čista i ako poštujete određena pravila. Temperatura vode ne sme da bude prehladna, a prilikom kupanja je važno da vam ne bude neprijatno. Najbolje bi bilo da dane kada vam je najobimnija menstruacija (to su obično drugi i treći dan) ipak preskočite. Tih dana se brčkajte u plićaku do butina. Takođe, za plivanje su vam neophodni svakako tamponi.

tamponi
Foto: Profimedia

Kako koristiti tampone?

Pre ulaska u vodu stavite novi tampon, a čim izađete na suvo, promenite ga.  Obratite pažnju da ste ga stavile dovoljno duboko, tako da ne osećate nelagodnost. Odnosno, ne treba uopšte da osećate tampon. Ukoliko osećate da je tu, niste ga dobro stavile. Obavezno skinite mokri kupaći kostim i presvucite se u drugi koji je čist i suv. Vodite računa o higijeni ruku prilikom promene tampona.

Ukoliko imate preobilne menstruacije

Ženama sa izrazito obilnim menstruacijama i s čestim ugrušcima savetuje se da se konsultuju sa svojim ginekologom. Premda, ako se vodi računa, ne bi trebalo da bude problema sa brčkanjem tokom onih dana. Naravno, ukoliko se ne preteruje i ako se preskoče dva najobilnija dana.

Ukoliko vam je ovo bilo korisno, saznajte koji su to sve razlozi zbog kojih može da kasni menstruacija (više o tome na OVOM linku)

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd