fbpx
Skip to main content
Hrvatska

Počela izborna tišina u Hrvatskoj, u inostranstvu već glasaju

Foto: Profimedia
U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina pred parlamentarne izbore koji će biti održani sutra.

Izborna tišina trajaće do sutra u 19:00 časova, a glasanje je već počelo u inostranstvu - u Australiji u Kanberi, Melburnu i Sidneju, otvorena su i birališta u BiH, a poslednji će glasati Los Anđeles u SAD, javljaju hrvatski mediji.

U Hrvatskoj je spremno skoro 7.000 biračkih mesta, a u inostranstvu 114 u 48 zemalja. U inostranstvu se za glasanje registrovalo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, najviše u BiH 21.600 i Nemačkoj 5.900.

Predsednik Državne izborne komisije Branko Hrvatin pozvao je stranke i kandidate da poštuju izbornu tišinu, iako nema kazni za njeno kršenje.

Svestan da će na društvenim mrežama biti određenih rasprava i kontakata i da Državna izborna komisija to ne može zabraniti, Hrvatin je pozvao da se pritom raspravlja etički, da se ne vređaju prava drugih i poštuje privatnost osoba koje ne žele dobijati određene poruke, te pozvao da se birači poštede SMS poruka.

Izbore će nadgledati 13.000 posmatrača. Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, pravo glasa ima 3,7 miliona birača sa prebivalištem u toj državi. Za ove izbore prijavljeno je ukupno 166 kandidatskih listi, od kojih su 161 stranačka, te pet nezavisnih kandidata. Za 151 saborski mandat prijavljeno je ukupno 2.311 kandidata, gde je, prema hrvatskom Ustavu, osam mandata predviđeno za nacionalne manjine, od čega tri za Srbe.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd