fbpx
Skip to main content
premiunuo goran kostić kosta

POČELA JE SVETLA NEDELJA: Ovo bi OBAVEZNO trebalo da uradite!

Foto: Profimedia
Danas je drugi dan Vaskrsa, u Srbiji je neradni dan. Vaskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa.

Ova sedmica naziva se i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi. Vaskrs se slavi tri dana, pa je danas Vaskršnji ponedeljak.

Vrlo je raširen i naziv "Bela nedelja", jer spada u "trapave sedmice", tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak, pa tako ni slave koje "padaju" na ove dane obavezno mrsne.

Obiđite grobove najmilijih

Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice.

Naime, izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose farbana vaskršnja jaja na grob, i dele se potom sirotinji. Dakle, Pobusani ponedeljak je dan posvećen mrtvima.

sveće, baka, crkva
Foto: Profimedia

U NEDOUMICI STE? "Vaskrse" ili "voskrese"? Ovako se pravilno čestita Uskrs. Ili Vaskrs?

Drugi dan Vaskrsa nastavljaju se gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji i to je nešto što vernici nikako ne bi smeli da zaborave.

Dakle, da nastave da se vesele i tu radost podele sa najbližima. Prema narodnom verovanju, oni koji se ogluše o ovo jednostavno "pravilo" prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu "kako treba".

Vaskršnja jaja
Foto: Profimedia

Znate li kako se zove PRVO ofarbano vaskršnje jaje i zašto MORA BITI CRVENO?

Polivanje vodom u Banatu

Što se tiče starih običaja, u Banatu na današnji dan momci koji su za ženidbu u prepodnevnim satima u fijakerima obilaze devojke u selu koje su za udaju. Sa sobom obično vode i tamburaše ili sami sviraju poneki instrument, ali obavezan detalj je posuda sa vodom.

Kada dođu kod devojaka, polivaju ih vodom, odnosno, prema narodnom verovanju, spiraju grehe sa njih i spremaju da ih ožene. Što više vode potroše, to je veća šansa da su baš tu devojku odabrali za buduću suprugu.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd