fbpx
Skip to main content
Pijaca u Srbiji

POČELA REKONSTRUKCIJA KALENIĆA: Moderne tezge, parking... evo kako će izgledati nova pijaca!

Foto: Profimedia
Počela je rekonstrukcija najveće beogradske Kalenić pijace. Prema najavama gradskih čelnika, za dve godine, na platou pored opštine Vračar, niknuće najmodernija zelena tržnica u Srbiji.

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da je grad sređivanje pijace započeo zbog peticije 4.000 građana, a posle 50 godina ovo će biti prvi građevinski radovi u ovom starom delu Beograda.

BEOGRAD DOBIO NOVO OSVETLJENJE: U Beogradskoj ulici instalirane SMART SIJALICE, evo i kako rade!

– Prilikom rekonstrukcije vodićemo računa da sačuvamo pijacu kao autentičnu ambijentalnu celinu, tako da Kalenić ostane izvorna tržnica, samo uređenija. Takođe, zauzeli smo stav da pijaca tokom izvođenja građevisnkih radova normalno radi, jer je reč o mestu sa kojeg se namirnicima snabdeva više desetina hiljada Beograđana – rekao je Goran Vesić.

Kalenić
Foto: BeoInfo

Fazni radovi

On objašnjava da će se „Kalenić” raditi fazno. Dok se jedan kvart uređuje, na drugom će se pazariti hrana. Za četiri planirane faze biće potrebno oko dve godine radova.

– U prvoj fazi, koja je počela prošle nedelje, ruše se stari i prave novi lokali u Ulici Maksima Gorkog, a potom će biti isto urađeno sa lokalima iz Njegoševe ulice. U drugoj fazi biće rekonstruisan deo „između dve kapije”, a prema planovima, on će biti natkriven – otkriva dinamiku radova gradski menadžer. 

Prema njegovim rečima, u trećoj fazi biće sređena sadašnja zatvorena hala, da bi se na kraju, u četvrtoj fazi uredio otvoreni deo pijace. U okviru četvrte faze biće izgrađena garaža na mestu sadašnjeg fast-parka. Parkiralište će imati kapacitet oko 200 vozila, od kojih će deo biti za prodavce, a deo za kupce i stanare okolnih zgrada.

Pijaca
Foto: Profimedia

Njegoševa ulica postaje pešačka zona

– Sačuvaćemo i restaurirati velike kamene kocke koje su sada na otvorenom delu pijace. One će opet dobiti funkciju. Što se tiče tezgi, one će biti moderne i komforne i za kupce i za prodavce – zaključuje Goran Vesić.

On ja dodao da će uporedo sa uređenjem Kalenić pijace početi pretvaranje Njegoševe ulice u pešačku zonu, sa parkinzima ispod šetališta. I ova rekonstrukcija će se raditi u fazama. Prvo će se urediti deo Njegoševe između Kursuline i Maksima Gorkog, koji će postati pjaceta, tako da će i to biti deo ukupnog uređenja prostora oko zelene tržnice, objašnjava Goran Vesić, gradski menadžer.

Čuvena vračarska tržnica izgrađena je 1926. godine na Kalenića guvnu, jednom od brojnih zadužbina predratnog beogradskog bogataša i dobrotvora Vlajka Kalenića. Važi za najbolje snabdevenu pijacu u prestonici. Prodajno mesto, zakupci i poljoprivredni proizvođači prenose sa kolena na koleno. Roba se izlaže na 839 tezgi i 114 rashladnih vitrina smeštenih u mlečnoj hali.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Zizica's picture

Zizica

upropastice pijacu

1 | 0

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
24 Beograd