fbpx
Skip to main content
Novi dvor, Predsedništvo Srbije

ZAVRŠEN SASTANAK U PREDSEDNIŠTVU: Državni, crkveni vrh i SANU razgovarali o Kosovu

Foto: Srbija Danas
U Predsedništvu Srbije završen je sastanak državnog i crkvenog vrha Srbije o poziciji Srbije u nastavku pregovora sa Evropskom unijom, kao i o diplomatskoj borbi Srbije da se Kosovo ne primi u Unesko.

Na sastanku u zgradi na Andrićevom vencu, pored predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prisustvuju premijer Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, potpredsednik vlade Ivica Dačić i ministri Nikola Selaković, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić.

Sastanku prisustvuje i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić. Crkvenu delegaciju predstavlja patrijarh Irinej, a Srpsku akademiju nauka i umetnosti njen predsednik Vladimir Kostić i akademici Ljubomir Maksimović i Mihailo Vojvodić.

Ranije danas, premijer Aleksandar Vučić rekao je da je lično pozvao predsednika SANU na sastanak kod Nikolića, jer je, kako je naveo, video da Kostić ne namerava da dođe. Kostić je prethodno izjavio da će Akademiju na tom sastanku predstavljati neko drugi. 

Kostić je pre dva dana u intervjuu Radio Beogradu rekao da narodu neko treba da kaže da Kosovo više ni de facto ni de jure nije srpsko, na šta su najoštrije reagovali pojedini predstavnici vlasti, koji su ocenili da je ta izjava suprotna interesima države i srpskog naroda, dok je predsednik Nikolić rekao da bi trebalo preispitati može li Kostić nakon takve izjave da ostane na čelu SANU. 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd