Skip to main content
Kosovo

Podrška Euleksu i specijalnom sudu

BRISEL – Direktorka za Evropu organizacije "Hjuman Rajts Voč" Lote Lajht je u otvorenom pismu pozvala kosovski parlament da produži mandate Euleksu i podrži osnivanje specijalnog suda o navodima iz izveštaja Dika Martija.

“Predlog za osnivanje specijalnog suda i produženje pravne misije EU predstavlja šansu Kosova za unapređivanje pravde i individualne odgovornosti za vrlo teške zločine”, napisala je Lajht u pismu koje je objavljeno na internet stranici ove organizacije za ljudska prava.

Kosovski parlament bi u četvrtak trebalo da glasa o ovim pitanjima, u vezi sa kojim se u tamnošnjoj javnosti odvija žestoka rasprava.

Prištinske vlasti donedavno insistirale da specijalni tribunal, koji treba da sudi nakon okončanja istrage o kidnapovanjima Srba, Roma i “nelojalnih” Albanaca sa Kosova i ilegalnoj trgovini organima bude u Prištini, ali u Briselu je odlučeno da zbog zaštite svedoka taj sud mora da bude van Kosova.

S obzirom da je planirano da taj sud, čije će osoblje činiti isključivo međunarodni pravnici, formalno ipak bude deo kosovskog pravosudnog sistema, neophodno je da se u kosovskom parlamentu donesu novi zakoni.

“Parlament treba da glasa za taj predlog da pokaže da vladavinu prava shvata ozbiljno i da je opredeljen za ostvarivanje pravde za teška zlostavljanja”, istakla je Lajht.

Ona se takođe založila da se evropskoj pravosudnoj misiji Euleks, čiji mandat ističe u junu, taj mandat produži, o čemu takođe treba da se izjasni kosovski parlament.

Premijer Kosova Hašim Tači je ranije zahtevao da se u novom mandatu Euleksu drastično smanje ovlašćenja, ali HRV smatra da međunarodne sudije, tužioci i policajci treba da ostanu.

“Kada međunarodne sudije na Kosovu kažu da pravosudni sistem nije spreman za rad na osetljivim predmetima, parlament Kosova treba da sluša i da postupa u ime naroda Kosova u cilju unapređivanja zaštite i pravde”, poručila je Lajht.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
13 Beograd