Skip to main content
Pas, mačka i pčela

Pogodite ko je pametniji: Pas, mačka ili pčela?

Foto: SD/ilustracija
Pitanje uopšte nije jednostavno.

One su sposobne za apstraktno razmišljanje – mogu da računaju i prepoznaju lica, zaključak je istraživanja koje je sprovela francuska naučnica Aurora Avargez-Veber sa Univerziteta u Tuluzu. Nauka je potvrdila da pčele mogu da obavljaju kompleksnije misaone radnje od drugih životinja, kao što su npr. psi i mačke.

Iako im mozak nije veći od glave čiode, pčele imaju "odličan vid i izuzetno pamćenje", navela je naučnica.

Ona je uspela da dokaže kako se pčele ne vode isključivo instinktom. Testovi sprovedeni u prirodi pokazali su da pčele "prilagođavaju svoje ponašanje, zavisno od okruženja i prethodnih iskustava".

Do sada se smatralo da sposobnost povezivanja raznih elemenata pripada isključivo ljudima i nekim majmunima. "Često se misli kako samo veliki majmuni poseduju inteligenciju, ali to nije tačno", istakla je Aurora.

šimpanze, majmuni
Foto: Profimedia

Francuska naučnica će dalje pokušati da shvati kako pčele uspevaju da obavljaju kompleksne radnje sa samo milion neurona (poređenja radi, ljudi imaju 100 milijardi neurona).

Ona namerava da nastavi istraživanje u nekoliko smerova, u nastojanju da otkrije da li mozak pčele ima efikasniju metodu obrade informacija od ljudskog mozga i da li je moguće da se jedan te isti neuron koristi za obavljanje različitih funkcija.

Istraživanje o kognitivnom funkcionisanju pčela moglo bi da pomogne i u boljem razumevanju rada ljudskog mozga.

Ljudski mozak
Foto: Youtube Printscreen

Iako se njen rad neposredno ne odnosi na zaštitu ove vrste, koja je sve više ugrožena, Aurora se nada da će on "skrenuti pažnju javnosti na potrebu da se pčele zaštite, s' obzirom da je reč o inteligentnim insektima".

Toksični molekuli pesticida "ne ubijaju direktno pčele, ali negativno utiču na njihov nervni sistem", piše Prirodom4dozdravlja.com.

"Njihovo pamćenje slabi, one se gube u prostoru i prestaju da razlikuju mirise", upozorila je Aurora.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd