fbpx
Skip to main content
Redžep Tajip Erdogan

POKIDANE VEZE: Erdogan bi obnovu Otomanskog carstva

Foto: Profimedia
ANKARA - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će uvesti časove otomanskog turskog jezika, koji je bio u upotrebi za vreme Otomanskog carstva, kao obavezan predmet u srednjim školama.

Taj njegov potez je naišao na oštru kritiku pristalica sekularizma, koji tvrde da Erdogan radi na sve većoj islamizaciji društva, prenela je agencija AFP. Turski Nacionalni savet za obrazovanje, koji uglavnom čine ljudi bliski Erdoganovoj stranci, glasali su proteklog vikenda za uvođenje obaveznih časova otomanskog jezika u verskim srednjim školama, dok bi u drugim srednjim školama ti časovi bili izborni.

Erdogan je istakao da su časovi otomanskog turskog potrebni da bi se ponovo uspostavile pokidane veze sa "našim korenima", s obzirom da većina građana više nisu u stanju da pročitaju natpise na nadgrobnim spomenicima svojih predaka.

"Ima onih koji ne žele da se ovaj jezik podučava. To je veoma opasno. Sviđalo se to njima ili ne, otomanski jezik će se u ovoj zemlji učiti i podučavati", izjavio je Erdogan na sastanku verskog saveta u Ankari.

"To nije strani jezik. To je varijanta turskog jezika koja nikad neće zastareti", istakao je turski predsednik.

Premijer Ahmet Davutoglu je takođe oštro reagovao na napade kritičara uvođenja otomanskog u škole. "Zašto su oni tako alergični na istoriju? Zašto mrze ovu kulturu? Mi to ne možemo da razumemo."

Osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk je 1928. ukinuo otomanski jezik i zamenio arapsko pismo latinicom, a takođe je očistio jezik od mnogih arapskih, persijskih i grčkih reči kako bi stvorio "čist" turski jezik, koji bi bio bliži jeziku koji se koristi u svakodnevnom govoru.

Erdoganovi kritičari ističu da je Erdoganova najava uvođenja otomanskog kao obaveznog jezika u škole još jedan pokušaj da se ponište Ataturkove sekularne reforme, utemeljene na strogoj podeli vere i države.

Pogledajte i:
Erdogan: Zapad nam želi smrt
Turski predsednik tvrdi: "Kolumbo nije otkrio Ameriku"!
IMA SE, MOŽE SE: Predsednik Turske se počastio rezidencijom od 350 miliona evra! (FOTO)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd