fbpx
Skip to main content
Kobane transparent

Erdogan ne napada IS! Kurdi i islamisti za njega jedno te isto!

Foto: Beta
Mesec septembar svakako je obeležio, početak dugog američkog rata na Bliskom istoku. Barak Obama je okupio koaliciju i pokrenuo vazdušne napade na utvrđenja Islamske države. Međutim, niko nije očekivao šta će Turska postaviti ultimatum za borbu i odbranu Kurda. A evo šta se dešava kad sve ne krene po planu.

Kao predvodnik koalicije SAD je pokrenula prve napade na Islamsku državu, bombardujući utvrđenja džihadista u Siriji. Nakon prvog vazdušnog napada, svi su stali u red kako bi pohvalili američkog predsednika, bez pitanja ŠTA ĆE BITI DALJE?

A evo šta se desilo...

Temperament napada iz dana u dan raste. Vazdušnim napadima pridružile su se skoro sve članice koalicije. Sa druge strane, ekstremističke snage Islamske državne, velikom brzinom napreduju i kreću se prema Turskoj. Naime, džihadisti su ušli u sirijski grad Kobani koji se nalazi na samoj granici sa Turskom. Zauzeli su industrijsku zonu u istočnom delu grada, posle žestoke borbe sa kurdskom jedinicom za narodnu odbranu. Ulične borbe još uvek traju, ali Turska ipak nije “raspoložena“ da pruži pomoć gradu u kojem žive Kurdi.

Ne čitaju svi istu knjigu

Bez obzira što je omazda svakako moćan politički motivator, a želja da se odgovori silom na napade Islamske države Turska ne podržava jer nije dobila dozvolu SAD da napadne Bašara al Asada. Pošto SAD, barem zasad, ne planiraju da avione, bespilotne letelice i rakete “tomahavk” sa islamističkih meta skrenu na Asadove trupe, Turska je uzvratila time što ne želi da odbrani Kurde.

“Za nas je Radnička partija Kurdistana isto što i Islamska država. Pogrešno je gledati na njih na različite načine“, rekao je tokom proteklog vikenda Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, time stavivši na znanje američkoj strani da će ga teško primorati na ulazak u savez protiv islamista koji deluje u Siriji i Iraku.

A šta ako Kurdi krenu ka Turskoj?

Ankara, koja tvrdi da ima položaj regionalnog liderstva, ima mnogo na kocki. Islamska država smatra da tursko zemljište treba da bude deo “kalifata“. Napadi ISIL na Kurdistan mogli bi da podstaknu nalet kurdskih izbeglica u Tursku. Veliki broj njih bežeći od napada svakako bi se uputilo ka najbližem prelazu, a to je Tuska. Ali to nije ono najstrašnije. Kurdi koji već žive u Turskoj pod uticajem priliva Kurda iz Sirije, ojačali bi islamizam koji bi mogao da izazove nerede unutar same Turske.

Turska svakako nije u opasnosti od raspada, ali probleme koje stvara ISIL svakako neće dugo ostati izvan turske granice. Svakako da za cilj Islamska država ima da se približi Tuskoj, jer je prema spekulacijama i ova zemlja jedna od onih na koju su džihadisti bacili oko. Pritisak na granicu Turske se već uveliko vrši, iako ne postoji zvanično saopštenje da je ceo grad potpao pod njihove ruke. Potpuno osvajanje grada Kobani, otežalo bi bombardovanje SAD jer bi u tom slučaju Turska bila ugrožena.

Pogledajte i:
Borci IS ubili 40 Kurda, u borbama za grad Kobaniju
Turska neće dati grad Kobani džihadistima
Zašto Islamska država oblači svoje žrtve u narandžasto pre pogubljenja?

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
11 Beograd