fbpx
Skip to main content
Vetropark

Poništena dozvola za izgradnju vetroparka Čibuk

Foto: Profimedia
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poništilo je građevinsku dozvolu koju je nezakonito izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine za izgradnju vetroparka Čibuk, koji gradi kompanija Continental Wind Partners (CWP).

Pokrajinski sekretarijat je, naime, izdao energetsku dozvolu i za objekat i za priključak, suprotno važećim propisima, prema kojima je odluka o gradnji trafostanice i priključnih dalekovoda snage veće od 110 kilovolti u isključivoj nadležnosti JP Elektromreža Srbije (EMS), sa kojim CWP mora da postigne dogovor o gradnji ovog objekta.

Nakon ovakvog postupanja Pokrajinskog sekretarijata Ministarstvo je, kao drugostepeni organ, bilo dužno da reaguje i da u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o opštem upravnom postupku poništi rešenje ove institucije. Istovremeno, Ministarstvo je prepoznalo problem u samoj zakonskoj proceduri, koja predviđa da isključivo javno preduzeće, u ovom slučaju EMS, daje dozvolu za gradnju priključka.

Novi zakon o planiranju i izgradnji i novi zakon o energetici će predvideti da se energetska dozvola izdaje posebno za objekat i za priključak, čime će zahtevi prema investitoru biti jasnije definisani i slični problemi ubuduće izbegnuti.
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd