Skip to main content
Lotus Evora 400, volan

Ponos Gordog albiona: Nova Evora - najbrži Lotusov auto ikada (FOTO/VIDEO)

Foto: Tumblr
Ostrvska kompanija se muči poslednjih godina da dorži korak sa moćnijom i fleksibilnijom konkurencijom. Žan Mark Gale, direktor firme odlučio je da to promeni, a ima li bolje puta od novog proizvoda.

Nova verzija marke zove se Evora 400, koliko ima i konjskih snaga.  Šestoklipni motor zapremine 3,5 litara nudi obrtni momenat od 410 Nm i učiniće novu Evoru najbržim Lotusom do sada. Do stotke se ne može za manje od 4,1 sekunda, dok će maksimala biti 300 km/č.

Vredni Britanci uporedili su novu Evoru sa starom. Na firminoj test stazi, prinova je bila brža za šest sekundi po krugu, što i ne čudi. Stariji model ima manje "konja" (345) i niži obrtni momenat (400 Nm).

Lotus Evora 400
Foto: Tumblr

Najznačajnija promena enterijera tiče se pragova, koji su su kraći za 43 mm, a niži za 56 mm, što je postignuto bez promene dimenzija šasije. 

Motor je ugrađen na sredini automobila, a svoju energiju šalje na zadnju osovinu preko šestostepenog ručnog ili šestostepenog automatskog menjača. Odaberete li ručni prenos, vaš automobil će imati Torsen diferencijal sa ograničenim proklizavanjem. Još jedna novost nalazi se na dohvat ruke vozača: dostupna su tri načina rada kontrole proklizavanja (obični Drive, trkački Race i Sport).

Lotus Evora 400
Foto: Tumblr

Od prethodnog modela je preuzeta alumnijumska monokok šasija, uz blaga poboljšanja. Lotus se potrudio da smanji masu vozila, pregledavši svaki deo proizvoda, pogotovo nosače motora i panele od ugljeničnih vlakana. U nakani su uspeli: novi model je lakši  23 kg.

Automobil će debitovati na Ženevskom sajmu automobila, ove godine. U salonima se očekuje na jesen sa oznakom 2016. U kompaniji su ocenili da će nedeljna proizvodnja od 70 jedinica biti dovoljna. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd