fbpx
Skip to main content
Poplave u Srbiji

POPLAVE: U Tekiji još kritično, urušava se brdo (FOTO) (VIDEO)

Foto: Twitter
Srbiju je pogodila nova katastrofa, uzrokovana poplavom i klizištima. Pri svakom novom naletu kiše i nevremena, strepeli smo da se majske poplave i stradanje Obrenovca, Krupnja, Paraćina...nikad ne ponovi. Međutim, ovaj put, katastrofa je pogodila istočni deo zemlje, a najviše su nastradali stanovnici sela Grabovac i meštani Tekije, kod Kladova.

Usled klizišta i ogromne količine padavina, obrušilo se brdo sa jedne strane ove varoši, dok je sa druge strane pukao most. Meštani Tekije su bili nekoliko sati odsečeni od sveta, a kola hitne pomoći su nisu mogla da dodu do životno ugroženih. Poginula je starija žena iz sela Podvrška. Zbog obilnih padavina, Podvrška reka je potopila i srušila most na državnom putu Kladovo - Negotin.

Poplave u Tekiji
Foto: Twitter

Evakuisano je do sada 500 ljudi, a ta cifra bi mogla da bude veća jer je brdo iznad Tekije počelo samo da se urušava i da se približava naselju.

Spasilačke ekipe su noćas oko tri sata Dunavom iz pravca Tekije uspele da priđu Grabovcu, selu koje je najviše nastradalo. Evakuacija stanovnika je trajala celu noć, ali su svi meštani sada na sigurnom.

"Ovo je izuzetno teška situacija, nemoguće je zamisliti koliko, ovo se događa jednom u sto godina. Polovina naselja Tekije je nestala, ljude ćemo morati brodovima da izvlačimo pošto helikopteri ne mogu da polete, a putem ne smemo da krenemo", izjavio je predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina za B92.

Zbog bujice vode kod Negotina, bilo je problema na Kusjaku, kod HE "Đerdap 2". Meštani su ojačavali bedem oko elektrane, a agregati su se povremeno isključivali da ne bi došlo do havarije.
Olujno nevreme, kiša i vetar su naneli veliku štetu i hidroelektrani "Đerdap 1", ali rad te hidroelektrane nije ugrožen i radi pet agregata maksimalnom snagom.

Poplave u Tekiji
Foto: Twitter

U prethodnih tridesetak sati, na području istočne Srbije palo je više od 150 litara po kravdratnom metru

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da je nivo Save u stagnaciji i da Kolubara u toj opštini miruje, tako da građani mogu biti spokojni.

"Mi smo već treću noć na terenu i dežuramo non-stop, pratimo nivo Save. On je, srećom, u stagnaciji, i nemamo problema što se tiče opštine Obrenovac", rekao je Čučković u Obrenovcu.

Dodao je da Beogradvode rade na utvrđivanju proboja na nasipima i da će taj posao trajati naredne dve do tri nedelje, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Poplave u Tekiji
Foto: Twitter

"Imamo dovoljnu količinu materijala, građevinskih mašina i izvršilaca, koji će taj posao uraditi na pravi način", rekao je Čučković, govoreći o nasipima na toj teritoriji.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd